Krönika: ”Isolering vart då?”

Effi Iliou.

av Effi Iliou // Krönika i Offensiv

Flera månader har gått sedan Sverige fick sitt första fall av covid-19. Svenskar uppmanas att stanna i frivillig karantän, men läget för utsatta EU-medborgare som lever i hemlöshet i Sverige är kritiskt under den pågående pandemin.
Flera dagliga verksamheter har fortfarande stängt och har begränsat möjligheterna för sina hemlösa gäster att duscha, tvätta sina kläder eller få värme och vila. Mat delas ut utomhus för att minska risken för smittspridning. 

I mitt arbete som uppsökare har jag de senaste veckorna fokuserat mycket på att ge EU-medborgarna information om viruset, hur de ska skydda sig och vad de ska göra om de får symtom. Informationen blir motsägelsefull eftersom de flesta inte har möjlighet att ta hand om sin hälsa eller hygien ordentligt. 
De kan inte heller isolera sig då deras ekonomiska situation tvingar dem att tigga eller panta burkar i närheten av andra människor för att försörja sina familjer i hemlandet. 
En del väljer bort möjligheten att sova på de få härbärgen som finns då de inte vill riskera att bli smittade i en sovsal med olika personer som grannar varje natt. 

Nyligen mötte jag en familj som hade förlorat bilarna de bodde i på grund av att de inte hade följt reglerna om parkeringstillstånd. Det finns inget härbärge i deras kommun och de tvingas sova på gatan där de ofta får besök av råttor. 
Självklart måste regler följas, men det är absurt att ta ifrån människor deras enda möjlighet till skydd under en livsfarlig pandemi när inget annat rimligt skydd erbjuds. 

Hemlösa som blir sjuka har möjlighet att få hjälp med akutboende av Socialtjänsten, men jag har redan erfarenhet av ett fall där en person som uppvisade olika symtom på covid-19 blev utslängd från akutboendet för att han inte hade feber, trots att Folkhälsomyndigheten uppmanar till isolering även vid andra symtom.
Sveriges regering skryter för resten av världen hur väl de hanterar pandemin, men vi är redan många arbetare som ser hur deras strategi har misslyckats.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!