Krönika: ”Låg pension och sömlösa nätter”

Carina Nordström.

Jag heter Carina Nordström och är ganska nybliven pensionär efter många års arbete som läkarsekreterare.  

Jag bor i en hyresrätt på Prästholmen i Boden och betalar i hyra 4 871 kr per månad. Underhållet i hyreshusen på Prästholmen – byggda i början av 1970-talet – är eftersatt och det är inte mycket som hyresvärden Bodenbo har gjort vad gäller underhåll under de senaste åren. 

En av mina grannar har uttryckt farhågor att man kanske kommer att riva hyreshusen på Prästholmen i framtiden då man inte vill satsa på underhållet i husen. Då har tankarna börjat snurra i mitt huvud. Vart skall jag ta vägen om jag tvingas flytta? Kommer vi fattiga pensionärer (och arbetare) att tvingas flytta till jättedyra nybyggda lägenheter som man egentligen inte har råd med? För mig innebär min låga pension och hotet om höjda hyror redan sömnlösa nätter. 

En hyreshöjning på ett par tusen i månaden vore en katastrof för mig som redan nu har svårt att klara av min ekonomi då jag 7 – 10 dagar innan nästa utbetalning av pension den 19 måste låna pengar av vänner och bekanta samt släktingar för att ha råd att köpa mig mat innan nästa utbetalning av pension. Att hälsa på släktingar i andra delar av landet är bara att glömma.

En chock-höjning av hyran genom marknadshyra eller så kallad “lägeshyra” skulle innebära att jag får svälta såvida jag inte får en kraftig höjning av mitt bostadsbidrag. 

Därför kamrater är det nu viktigare än någonsin att vi fortsätter att mobilisera våra krafter i kampen mot marknadshyror och fri hyressättning men även mot det här med lägesfaktorn som är ett lika stort hot mot oss hyresgäster. Det är pensionerna som måste höjas, inte hyrorna! Tack för ordet, kampen fortsätter! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!