Krönika: ”Man fifflar lite”

Krönikören Vilgot Karlsson.

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

”Man fifflar lite” – så beskriver Catharina Bråkenhielm (S) riksdagsledamöterna och partikollegornas systematiska bostadsfusk i Uppdrag Gransknings ”Maktens Bostäder del 2”. I granskningens andra del som sändes den 2 november fortsätter farsen kring politikernas bostadsfiffel. Politikerna som har skrivit sig i Vetlanda, Västervik och Vänersborg, men som egentligen bor i Stockholm eller i en annan kommun än där de valdes in.
Samma tuffingar som ständigt pratar om att ”klämma åt bidragsfuskarna” eller sätta stopp på slöseriet med skattepengar har inte helt förvånande försökt utnyttja systemet för att fylla fickorna eller fixa sig en bekväm riksdagsplats, och blir helt paffa när en reporter helt enkelt beskriver vad de har gjort.
Socialdemokraten Tomas Kronståhl hyr ut sitt ”hem” till tyska turister, partikollegan Jörgen Hellman skrev sig i ett ruckel i Vänersborg med 1 kilometers gångavstånd till närmsta toalett men bor i en villa med havsutsikt på Tjörn, moderaten Helena Bouveng har ett hus på Värmdö men är folkbokförd hos brorsan i Vetlanda, medan SD:s Oscar Sjöstedt får traktamente och skattebetalda taxiresor för 600 000 till fritidshuset i Bergslagen. Sjöstedt besvarar SVT-utfrågningen med klyschan ”det här är inte Sovjetryssland”.

Det finns något tillfredsställande med att se Tomas Kronståhl (S) eller Katja Nyberg (SD) försöka slingra sig framför UG:s Richard Aschberg som står där med facit i hand och likt Columbo envist matar på med ”bara en sak till”.
Men utan skam i kroppen biter inte Uppdrag Gransknings avslöjanden på dessa hycklare. Att bli påkommen med att som politiker sko sig på skattebetalarna är bara en liten olägenhet; kanske lite pinsamt att vädra sitt fiffel i TV, men inte nog för att man ska avgå. Dubbeltänket som krävs för att man ska fuska till sig hundratusentals skattekronor och samtidigt övertyga sig själv att ”jag har aldrig fuskat” är så starkt ingrott i politikerklassens benmärg.
Med undantag för Jörgen Hellman (S) som avgick efter att den första delen sändes sitter övriga hycklare kvar på sina poster. Eventuella påbörjade förundersökningar om bedrägeri och folkbokföringsbrott har lagts ned och ansvariga myndigheter fortsätter att lita helt godtyckligt på att proffslögnarna har redovisat sanna uppgifter.

Riksdagsledamöterna bor på en annan planet. Medan dessa så kallade förtroendevaldas bekymmer kan sammanfattas med ”åh nej, nu kommer UG:s reporter tillbaka!”, plågas vi vanliga dödliga, arbetare, fattigpensionärer, barnfamiljer och papperslösa av helt andra problem som ”har jag råd med mat efter att hyran är betald?” eller ”vad krävs för att man inte ska bli vräkt?”
Den livsnödvändiga responsen mot dessa avslöjanden måste bli att ta kamp mot systemet där hyreshöjningarna, miljardvinsterna, matpriskriserna, renovräkningarna och de parasitära politikerna har fått frodas alldeles för länge.
Konfiskera traktamentena, frys hyrorna, ockupera slottet!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!