Krönika: ”SL – vad f*n betalar vi för?”

Krönikören Robert Bielecki.

av Robert Bielecki // Krönika i Offensiv

Kollektivtrafiken i Stockholm är bland de dyraste i hela världen. Enligt en tidigare rapport från 2019 av Numbeo placerade Stockholm sig på plats 31 av världens dyraste städer för ett månadskort, men då kostade detta 890 kr. Nu kostar det 950 kr, och priset höjs årligen. Snart tvingas vi betala över 1,000 kr. Hade priset på SL-kortet följt konsumentprisindexets utveckling hade det kostat strax under 400 kr.
Men vad får man för pengarna? Förseningar och kaos verkar det som, eftersom det bara tycks öka. Jag själv, som åker pendeltåget fram och tillbaka till och från jobbet varje dag, upplever nästan varje dag att det är förseningar när man är trött och bara vill komma hem. 

I Stockholm har man länge lagt mer av kostnaden på resenären och mindre på skatten, vilket innebär att mer finansieras via platta avgifter (för biljettpriset är ju detsamma oavsett din inkomst) än via progressiv beskattning. 
De senaste siffrorna jag har sett från Trafikanalys (2019) visade att SL har en 45-procentig skattefinansiering – lägst i landet, där snittet exklusive Stockholm är 57 procent. Stockholms borgare hatar naturligtvis tanken på exempelvis en progressiv beskattning. 
Hade vi haft en avgiftsfri kollektivtrafik finansierad på det sättet skulle det bara bli en förlustaffär om man tjänar över 60,000 kr per månad (ETC 2019) om vi räknar med att allt fler skulle använda kollektivtrafiken. Annars skulle siffran vara ännu högre. Om man tjänar 50,000 kr eller mer per månad ligger man inom de 10 procent som har högst lön i landet. Så det är ingen fattig eller behövande som skulle drabbas. 

Efter över ett år av pandemi och dess accelerering av den ekonomiska krisen uppmanas vi fortsatt att jobba hem­ifrån. Problemet är att arbetaryrken oftast inte kan utföras hemifrån. 9 av 10 LO-anslutna arbetare uppger att de inte kan eller får jobba hemifrån i en LO-undersökning från mars i år. Och det är inte så konstigt. Hur kör man en buss, vårdar en patient, tar hand om de äldre eller konstruerar ett bygge om man är hemma?
Men samtidigt ska man dessutom undvika att resa med kollektivtrafiken. Hur då? Ska man behöva gå två mil till och från jobbet? Eller ska alla skaffa bil, som ur klimatsynpunkt är en katastrof? Skulle vi inte tänka på miljön längre? 
”Undvik trängsel. Håll avstånd.” Det ser man på SL:s informationsskyltar. Men när tåg ställs in och kommer 20 minuter försent är detta omöjligt. Det blir skrattretande. Eller snarare en ”ska man skratta eller gråta?”-situation. 

Samtidigt har det varit flera artiklar i borgerlig press om hur ”ansvarslöst” det är att man åker kollektivtrafik. Man anklagas för att sprida covid-19. ”Håll er hemma”. Det är lätt för innerstadens medel- och övre medelklass som enkelt kan jobba hemifrån att göra. Inte lika enkelt är det för samhällsbärarna, de som arbetar med osäkra anställningar, alla som lever månad till månad på marginalen – för arbetarklassen, helt enkelt.
Att kollektivtrafiken finns, byggs ut och utvecklas är ett måste ur såväl klimatsynpunkt som samhällsrättvisesynpunkt. Vi som bor i förorten (jag själv bor i Jordbro), i ytterkanterna, på landsbygden, vi som inte bor ”i stan” – vi ska ha lika tillgång till stan som alla andra!
Extra viktigt blir kollektivtrafiken för oss då samhällsnära service läggs ner och/eller flyttas in till stan eller närmsta stora knutpunkt (som ofta inte är så himla nära), samt att många av oss jobbar i stan och inte har egen bil eller ens körkort.
Men kollektivtrafiken drivs av privata utförare, som gör hundratals miljoner kronor årligen i ren vinst. Vinst går före resenärernas behov. Sverige har en av den mest avreglerade kollektivtrafiken i hela världen. MTR, Nobina, Keolis, Arriva – parasiter, rubb och stubb, som dessutom delvis finansieras av våra skattepengar!
Jag är så himla trött på den illa fungerande, dyra och sena kollektivtrafiken. Privatiseringar och avregleringar har sänkt den. Vad som kan höja den är en socialistisk politik. Det skulle alla och allt tjäna på – förutom kapitalister och superrika. Och vad f*n gör de för samhället?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!