Krönika: ”Våldsspiral stoppas inte av repression”

Krönikören Robert Bielecki.

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

I arbetarförorten Jordbro i Region Stockholm, där jag bor, har det nu varit två skjutningar på mindre än en månad. Bland grannar och vänner sprids oron över utvecklingen. Särskilt växer oron efter den senaste skjutningen på söndag kväll då den skedde väldigt nära pendeltågsstationen. Surret från polishelikoptrar och blåljus som reflekteras in i lägenheten har blivit vanligare.
Tyvärr utnyttjas skjutningarna och våldet i våra förorter av högern för att slå mot just förorterna. Varje dag läser man olika uttalanden från högerpolitiker och andra som aldrig satt sin fot utanför sitt egna villaområde. 
Det blåbruna blocket, särskilt Ulf Kristersson och hans kompis ärkerasisten Jimmie Åkesson, har i åratal krävt ”mer poliser” och ibland också att militär ska sättas in i förorterna. Och, såklart, att sätta stopp för invandring och flyktingar.
Det är ingen lösning på de grundläggande problemen, utan bara ytterligare spär på segregationen, klyftorna och oron. Skulle en militärockupation av förorten få bort känslan av utanförskap och att samhället har vänt en ryggen? Knappast.

Nu senast har vi den socialdemokratiske finansministern och kanske snart nästa statsminister, Magdalena Andersson, som sedan hon blivit nominerad av alla S-distrikt i landet har uttalat sig i intervjuer till olika media och konstant haft samma budskap: ”Vi måste göra något åt de gängkriminella”. Då menar hon att det är polis och rättsväsendet som ska få mer finansiering.
Ingen politiker tar dock upp att vi måste göra något åt bostadskrisen, välfärdsslakten, arbetslösheten, nedskärningarna, nedläggningarna av social service, fritidsgårdar, med mera.
I Jordbro har politikerna exempelvis nyligen stängt ner och även rivit det kultur- och föreningshus som fanns och varit enormt viktigt för området. Där samlades dansföreningen Jordbro United, en taekwondoklubb, biblioteket, fritidsgården, med mera. Men det tyckte inte politikerna var så värst viktigt. Man struntade i kulturlivets protester och önskemål. Här ska rivas. Kultur- och föreningslivet splittrades upp och tvingades söka nya lokaler i kommunen. Vissa fick det, andra inte. Kanske blir det ett nytt kulturhus nära pendeln någon gång i framtiden – vem vet. Sånt prioriterar Haninges politiker och riksdagens politiker. Och likadant ser det ut i nära alla förorter.

Rättvisepartiet Socialisterna, mitt parti, har under flera år kämpat för trygghetsåtgärder i Jordbro. Vissa har vi vunnit, som att det ska finnas belysning vid centrum och anställning av fältassistenter. Vi kräver mer resurser och upprustning – nu. För att lösa problemen med kriminalitet och ett ökat våld i förorten är det inte fler poliser och mer repression som behövs. Det behövs åtgärder mot trångboddheten, de ökande klyftorna och nedskärningarna. Det behövs åtgärder mot krisen i skolan, arbetslösheten, en socialtjänst som går på knäna, trångboddheten, våld i hemmet, de ökande klyftorna, nedskärningarna och den enorma brist på möteslokaler och socialt sammanhang som politikerna skapat.
Vi kämpar dagligen för dessa krav. Vad som behövs nu är att vi jordbrobor krokar arm och tillsammans reser dessa krav, som skulle innebära verkliga åtgärder. Inte mer polis. Inte mer skuldbeläggning. Inte ökade klyftor. Vi borde också organisera oss tillsammans med de aktiva i andra förorter för att driva igenom våra sociala krav i alla områden och göra rörelsen starkare.
Om du vill komma med i kampen mot högerpolitikens nedmontering av samhället och den gemensamma välfärden, för verkliga trygghetsåtgärder som kan vända våldsspiralen, för ett socialistiskt alternativ som har svar på kapitalismens alla kriser – gå med i Rättvisepartiet Socialisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!