Kropphets: Du är bra precis som du är

2018-09-26 11:14:39
Mia Skäringers dokumentär Kropphets är en av de viktigaste svenska dokumentärer som har gjorts på senare år gällande självacceptans och hur påverkade vi är av samhället.

Den belyser precis som titeln säger den kroppshets som genomsyrar samhället och den patriarkala strukturen. Den gör att vi kvinnor växer upp med en enorm press redan från ung ålder att vi ska vara perfekta utseendemässigt enligt den västerländska normen, med timglasfigur – men inte för mycket kurvor! – och det blonda lockiga håret med ett ständigt leende på läpparna, annars duger vi inte.  

I den första delen av den tre delar långa dokumentärserien får vi följa Mia på en bikini-fotografering, där hon ska får stora delar av kroppen bortretuscherad, och varför det bara är en viss typ av kroppar som syns i reklamer.
Mia, som kallar sig själv nykter ätstörd, berättar om början på hennes resa, där hon tillsammans med sin mamma berättar hur hennes ätstörningar redan i trettonårsåldern startade och hur det har bidragit till hennes mående under hela hennes liv. Hon förklarar också hur hennes jakt på perfektion aldrig slutade: när hon blev nöjd med en del av kroppen var det nästa som skulle ordnas.
Vi får även ta del av andra människors historier om hur och när deras skam över sina kroppar började; olika människor med liknande upplevelser om hur deras kamp med självacceptans pågår hela tiden. 

Efter det första avsnittet diskuterade jag med vänner om deras reflektioner över innehållet och alla var eniga: det kunde ha varit vi som pratade.
Många av hennes tankar och upplevelser finns hos oss alla, den ständiga jakten på perfektion som bidrar till alldeles för många timmar av tvivel på om vi duger eller hur vi ska förbättra vårt utseende för att passa in i normen.
Mia Skäringers egen text från år 2016 passar träffsäkert in:
”Dotter av vår tid. Om du kunde se hur vacker du är. Men hur ska jag övertyga dig. Jag famlar i min egen skugga. Jag såg aldrig mig själv heller. Hur ska jag tvinga ditt medvetande. Från vilket håll ska jag hugga dina demoner när jag aldrig förmått att döda mina egna. Dotter av vår förbannade tid.” 

Om du som jag är trött på att ständigt känna dig otillräcklig, kolla på denna viktiga dokumentär och försök ta till dig innehållet om att du är bra precis som du är.
Det är dags att vi tar över och stoppar hysterin om att det existerar en perfekt form på en kropp, och att vi sätter press på politiker för att införa liknande system som finns i olika delar av världen där retuscherade bilder måste skrivas ut direkt på annonsen eller förbjudas helt och hållet.

Kroppshets finns på Svtplay.se, dokumentärserie i 3 delar.
Utgivningsår: 2018

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!