Kryptovalutan bitcoin en växande miljöbov

Bitcoin-nätverkets datorer förbrukar 85 terrawatt-timmar på årsbasis, lika mycket som hela Finland (Foto: Zach Copley / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Värdet på kryptovalutan bitcoin har det senaste året fyrdubblats i värde. I helgen låg aktiekursen på över 40 000 dollar. Men det nederländska forskningsföretaget Digiconomist varnar nu för att kryptovalutan innebär ett växande miljöproblem.

”Bitcoin-nätverket i sin helhet konsumerar lika mycket el som ett land som Finland, och det inkluderar inte effekterna av den senaste tidens stigande bitcoin-pris”, säger Alex de Vries på Digiconomist till Sveriges Radio den 12 januari, vars beräkningar publicerades i tidskriften Energy Research and Social Science.

Bitcoin-nätverkets datorer förbrukar 85 terrawatt-timmar på årsbasis, lika mycket som hela Finland. Det kan också jämföras med elförbrukningen för världens alla datorhallar på 200 terrawatt-timmar.
Bitcoin-datacentran tenderar också i högre grad att vara lokaliserade i områden med mycket kolkraft, enligt Erik Agrell, professor på Chalmers som forskar om energieffektiva kommunikationssystem. Miljöpåverkan blir därmed än värre av den smutsiga energin som håller igång nätverken.
Lokalt och globalt krävs en socialistisk kamp för grön omställning och tryggad välfärd för alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!