Kshama mot Amazon i november

av Ty Moore, Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Den revolutionära socialisten Kshama Sawant ställs mot storföretagens kandidat Egan Orion (Foto: Kshamasawant.org).

Resultaten i Seattles primärval kommer att starkt skärpa klasskillnaderna i staden. Storföretagen och näringslivet, ledda av Amazon, för en vildsint kampanj i syfte att besegra varje kandidat som inte är står på deras sida. Sittande fullmäktigeledamoten Kshama Sawant från Rättvisepartiet Socialisternas systerparti Socialist Alternative gick vidare till huvudomgången och är storföretagens fiende nummer ett.

Genom en rekordbrytande infusion av näringslivets pengar i de politiska aktionskommittéerna (Political Action Committees, PAC:s) gick näringslivets kandidater vidare från primärvalen i alla sju av kommunens distrikt som ställs mot mer progressiva kandidater i valet i november. 
Men mer än i någon annan kampanj kommer ”Handelskammaren att vara laserfokuserad på distrikt 3 och sin strävan efter att besegra den sittande Kshama Sawant”, som Seattles inflytelserika veckotidning The Stranger uttryckte det. 
Handelskammaren har redan spenderat 2,5 miljoner kronor på Egan Orion, som kom tvåa i primärvalet den 6 augusti och som nu ställs mot Kshama i valet i november. Totalt har näringslivets PAC:s anhopat en krigskassa på 15 miljoner kronor, en summa som stiger.

I de första resultaten från distrikt 3, där sex kandidater ställde upp, slog Kshama Sawant Egan Orion med 9 procentenheter, 33 procent mot 24 procent, med de övriga fyra alla under 15 procent. Blott 60 procent av rösterna räknades på valnatten på grund av delstaten Washingtons poströstsystem. Kshamas slutgiltiga röstetal kommer sannolikt att öka med några procentenheter de kommande två veckorna då sena röster inkommer, framför allt från arbetarklass- och unga personer.
Samtidigt är det tydligt för alla att vi har en kamp i uppförsbacke framför oss. Resultatet i distrikt 3 borde vara en väckarklocka för alla arbetare och för vänstern i Seattle. Att vinna över 50 procent av rösterna för Kshama i november och blockera de Amazon-­backade kandidaterna även i de andra distrikten kommer att kräva en enad, allomfattande kamp mot Seattles storföretag, näringsliv och politiska etablissemang.
Vi välkomnar framgångarna för Democratic Socialists of Americas (DSA) kandidat Shaun Scott i distrikt 4, likväl som den progressiva Tammy Morales i distrikt 2. Morales fick 45 procent av rösterna, trots attacker från borgmästare Durkan och näringslivet. Scott tog andraplatsen i primärvalet med sina 19 procent och får också kämpa i uppförsbacke mot Amazonuppbackade Alex Pederson som vann 45 procent av primärvalsrösterna. 

Valdeltagandet i primärvalen är snedvridet mot en högre procent av rika och äldre väljare, och detta val var inget undantag. De rika områdena i distrikt 3 hade det största väljardeltagandet, och det var färre som röstade i de områden där framför allt hyresgäster, färgade och låginkomsttagare bor.
Det låga valdeltagandet bland arbetare, fattiga och förtryckta skikt är ett ständigt problem inbyggt i det amerikanska politiska systemet. Det är en av orsakerna till att val inte är den mest gynnsamma terrängen för arbetarklass- och socialistisk politik. Medan valdeltagandet den 5 november sannolikt kommer att bli större, med fler hyresgäster och arbetarklasshushåll som deltar, kommer det att krävas en enorm ansträngning för att mobilisera fler arbetarklasspersoner till valurnorna för att vinna i november.

Näringslivets verkliga motivation är som vanligt att skydda sina vinster. Efter nästan sex år i fullmäktige känner storföretagen till Kshamas meritlista i att bygga framgångsrika rörelser som har vunnit stora segrar mot motståndarna, alltifrån 15 dollar i minimilön till lagstiftning om hyresgästers rättigheter.
Socialist Alternatives kampanj­ansvarige Calvin Priest förklarar:
– Amazon fruktar att ett återval av Kshama skulle blåsa nytt liv i rörelsen för att beskatta dem. Kampen för hyreskontroll och en massiv expansion av offentligt ägda hushåll, en central del av vår återvalsplattform, skrämmer bostadsbolagen och mäklarindustrin. Växande uppmaningar för en grön ny giv i Seattle opponeras starkt av den största förorenaren i regionen, Puget Sound Energy. Storföretagen vill ha ett kommunfullmäktige som starkt kämpar mot dessa populära krav.

Amazons vd Jeff Bezos, världens rikaste man, har lagt mer pengar än någonsin på att besegra Kshama Sawant (Foto: Seattle City Council).

De senaste fullmäktigevalen i Seattle har väljare röstat på kandidater som lovar progressiv förändring, då de är trötta på näringslivets Demokrater. Ilskan mot dem gav också näring till Kshamas valsegrar 2013 och 2015. Men trots alla de viktiga segrar som vi har vunnit har det totala misslyckandet hos nuvarande kommunfullmäktige i att hantera bostads- och hemlöshetskrisen skapat en stor känsla av ”vem som helst utom de sittande”.
Samtidigt har det enorma trycket från Amazon och storföretagen avslöjat de verkliga politiska skillnaderna mellan den dominerande liberalismen hos de flesta ledamöter och socialister som baserar sig på att bygga sociala rörelser. Arga över Kshamas vägran att erbjuda dem ett vänsteralibi efter deras svek i frågan om att beskatta Amazon och andra frågor har liberala politiker och vissa fackledare lierat sig med storföretagen för att bekämpa Sawants återvalskampanj. 
Trots att primärvalet visade stora skillnader mellan många av de liberala och näringslivets flyglar inom det politiska etablissemanget i Seattle kommer de sannolikt att sluta upp bakom Amazon och Handelskammaren i stöd till Orion mot Sawant i valet. Scenen är satt för den dyraste och svåraste valkampanjen i mannaminne, givet de skarpa politiska uttrycken till de ökande klassklyftorna som formar Seattle.

Socialister har alltid argumenterat för att företagens jakt på vinster ökar klassklyftor och orättvisor under kapitalismen. När arbetare kräver högre löner, eller hyresgäster lägre hyror, hotar det profiten för kapitalistklassen. Genom historien har varje steg för social rättvisa kommit när arbetarklass och förtryckta ser att den enda vägen till att förbättra sina liv är en hård kamp mot den kapitalistiska eliten.
Det finns ett brådskande behov för en allians av arbetarklass- och socialistiska kandidater, eller åtminstone en gemensam plattform som kan erbjuda en enad utmaning mot storföretagen i detta val. Det är inte tillräckligt att blott motsätta sig inflytande från näringslivet, givet det breda missnöjet med nuvarande fullmäktiges misslyckande med att lösa de stora problemen i staden.

På valnatten summerade Kshama Sawant vad som politiskt motiverar den otröttliga beslutsamheten hos många av Socialist Alternatives medlemmar:
– Borgmästare Jenny Durkan säger att vi inte behöver fler socialister i fullmäktige. Vi svarar genom att stolt och envetet bygga den socialistiska rörelsen. Det mest fundamentala är att förklara för folk att kapitalismen är oförmögen att lösa krisen som arbetare är ställda inför, oavsett om det är klimatkatastrofen eller bostadskrisen. 
– Vi måste organisera oss och bygga socialismens styrkor. Jag hoppas vi ser dig på gatorna tillsammans med oss de kommande månaderna. Låt oss säga till Amazons Jeff Bezos, världens rikaste man, att vi inte kommer att låta honom göra Seattle till en stad för företagen. När vi kämpar vinner vi!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!