Kultur i solidaritet med Palestina

Dagen inleddes med en demonstration mot kriget mot Gaza. Foto: SAV Norrbotten.

Av Socialistiskt Alternativ Luleå // Artikel i Offensiv

Lördagen den 11 maj arrangerades en välbesökt kulturmanifestation för Palestina i Luleå. Nätverket Palestina Solidaritet Norrbotten samlades på Storgatan för en gemensam demonstration till konsertlokalen Lillan, där manifestationen hölls.

Lokalen. som rymmer ett hundratal personer, fylldes snabbt upp. I foajén visades målningar, skulpturer och bilder av Barbro Midbjer, Rock Lipponen och Karin Erixon.

Maria Erixon inledde kvällen med tal och två sånger a cappella, först en traditionell låt som heter Lazarus, sedan Warszaw 1943 av Jonny Clegg.

Efter det högläste poeterna David Väyrynen och Josefin Sîlan Karlsson sina bidrag ur den nytryckta antologin En viktlös skärva av tid i Gaza: En poetisk antologi till stöd för Palestina (Aska Förlag).

Magnus Sjögren framförde en vals och en schottis på dragspel och fick sällskap på scenen av den dansanta publiken, en succé.

Sucre framförde tre av sina raplåtar och Shacker, 11 år, drog ned kvällens längsta applåd och jubel med en låt han hade övat in på arabiska.

Palestinska Nisrin och hennes två vänner visade palestinska kläder och tog tillfället i akt att från scenen prata om situationen i Gaza, vilket var mycket gripande.

Kvällen avslutades med att Marita Larsson presenterade sin nyutgivna bok Migrant samt högläste ett stycke ur boken en berättelse om de två vännerna Ari och Hassan som var jude respektive palestinier.

Arrangemanget var mycket uppskattat av deltagarna och en bra stärkande samling inför nätverkets manifestation på Nakbadagen, på onsdag den 15 maj.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!