Kulturskolan inte räddad

2008-01-16 12:40:10
Kampen mot nedskärningarna inom Stockholms Kulturskola fick i höstas stor uppmärksamhet. Efter beslutet i december verkade lärarna och eleverna trots allt ha vunnit en smärre seger.
Budgeten för i år blir oförändrad jämfört med 2007, istället för att minskas med 3,2 miljoner kronor – men lärartjänster försvinner ändå, 15 tjänster ska bort istället för de 25,5 man först trodde skulle försvinna.
Även Kulturskolans förre chef Hans Skoglund, som har försvarat nedskärningarna, har fått gå.
Christer Ericsson, pianolärare i Kulturskolan, är emellertid långt ifrån nöjd med utgången.

Inga extra pengar

– Vi får inga extra pengar för löneutveckling, nya inköp, höjda hyror eller det nya planerade kulturhuset i Hammarby Sjöstad. Det här är i praktiken den största nedskärning vi har varit med om, och innebär att 27 lärare blir av med jobbet!
Att det är fråga om medvetna politiska beslut framhävde till och med kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) själv när hon i förra veckan träffade samtliga Kulturskolans lärare.
– Det lät ungefär på henne som att ”Ni har ju de politiker ni har. Vi är demokratiskt valda och då får ni finna er i besluten”, berättar Christer Ericsson.
Även beslutet om avgiftshöjningar, på allt från 20 procent för att spela instrument till 180 procent för att dansa, ligger fast.

AnnaMaria Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!