Kulturskolan: Minst 75 barn står utan lärare

2008-04-09 12:12:55
Nu märks effekterna av besparingarna i Kulturskolan. Minst 75 barn står helt utan lärare. Många andra har tvingats hoppa av sina bild-, teater-, musik- och danskurser på grund av höjda terminsavgifter och längre resvägar, då verksamheten ska bli mer ”flexibel”.

Totalt har 20 tjänster försvunnit från Stockholms Kulturskola. Lärare har flyttats runt och, som teaterpedagogerna i Husby skriver i ett protokoll: ”Barn har gråtande – bokstavligen – slitits ur pedagogens famn” när dessa tvingats sluta. De flesta elever har erbjudits andra platser, men för minst 75 barn, 6-16 år, i Bredäng och på Södermalm är framtiden oviss sedan deras bildlärare, Maria Saveland och Barbro Fagerlind, flyttats till Kulturhusets Rum för barn.
– Vi visste att det bara var skitsnack när kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt lovade att inga barn skulle bli utan lärare! utropar Ralf Hansen, klarinett- och saxofonlärare i Bredäng och en av dem som ledde protesterna i höstas, då över 500 lärare, elever och föräldrar demonstrerade.

”Feg reträttväg”

Kulturskolan kommer att försöka erbjuda barnen nya platser alternativt ge dem pengarna tillbaka, något Ralf kallar en feg reträttväg. Han skulle helst se att Kulturskolan var gratis.
– Det borde vara elevernas egen önskan och inte föräldrarnas plånbok som styr, menar han apropå att avgifterna har höjts med upp till 450 kronor per termin.
Han undrar också varför dansen – där de flesta elever är flickor – ska drabbas hårdast, med en avgiftshöjning från 250 till 700 kronor.
Protesterna i höstas stoppade den nedskärning på 1,3 miljoner kronor som Stadshuset först hade tänkt göra – även om dessa pengar bara var en liten del av den verkliga besparingen, då inga pengar tillsköts för löneökningar och hyreshöjningar – och Kulturskolan fick samma budget som året innan. Fyra till fem personer av dem som först hotades med uppsägning har dessutom räddats genom fackliga förhandlingar. Nu hoppas lärarna på att man kommer att ta till sig deras åsikter även i den så kallade genomlysning av Kulturskolan som en konsult skriver på uppdrag av Kulturförvaltningen.
Rapporten är färdig om några veckor och kommer att presentera förslag på ytterligare förändringar av Kulturskolan inför hösten.
AnnaMaria Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!