Kungafamiljen får mer medan vi andra får mindre

Kungafamiljen är en parasit på svensk arbetarklass (Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 26 april offentliggjordes de kungliga hovstaternas verksamhetsberättelse för år 2021, en genomgång av vad den svenska kungafamiljen har gjort det senaste året, hur mycket pengar den har fått och till viss del hur pengarna har spenderats.

Det är invånarna som betalar det årliga apanaget, som till skillnad från lön inte beskattas.
Apanaget för 2021 låg på nästan 150 miljoner kronor varav ungefär hälften gick till den så kallade Slottsstaten, för drift och personalkostnader för de 11 kungliga slotten, inklusive Drottningholm, Gripsholm och Stockholms slott. Det gäller dock inte renovering av själva byggnaderna, vilket sköts av Statens Fastighetsverk.
Andra halvan går till den så kallade Hovstaten som ska täcka kungafamiljens resor, personalkostnader, ersättning vid statsuppdrag och kläder till offentliga evenemang, men även ett rambelopp för deras privata transporter, boende, service, säkerhet och andra privata omkostnader.
Privata inköp och investeringar betalas inte av apanaget, utan av arvspengar och kungafamiljens privata förmögenheter, som enligt Business Insider kan uppgå till närmare 600-700 miljoner kronor.

Regeringen beviljade år 2021 en anslagsnivåhöjning på tre miljoner kronor samt ett tillägg till Slottsstaten på 30 miljoner kronor för att täcka uteblivna intäkter på grund av coronapandemins påverkan på turistnäringen.
Den ”stora nyheten” för i år är att redovisningen av kungafamiljens rambelopp är mer detaljerad än tidigare. Istället för bara totalsumman är den numera uppdelad på de tre familjerna som spelar en offentlig roll idag.
Men det mer intressanta och skandalösa är att apanaget de senaste åren har stigit snabbare än konsumentprisindex (2,5 procent jämför med 1,1 procent för KPI), och enligt en uträkning från Republikanska Föreningen ökade apanaget med hela 28 procent över perioden 2009-2019.

Det är en skandal att skattebetalarna tvingas fortsätta sponsra kungafamiljens lyxliv och kringresande som maskotar för nationalismen och kapitalismen, samtidigt som sjukvården, skolan och äldreomsorgen går på knäna och löner, bidrag och pensioner är så låga. Särskilt när priserna bara skjuter i höjden. Sparka kungafamiljen, konfiskera deras tillgångar och konvertera deras fastigheter till bostäder!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!