Kuriren mot tvätteriarbetarna

2006-07-28 14:09:26
Norrbottens-Kuriren (NK) har de senaste åren utvecklats till en propagandacentral för de traditionellt borgerliga partierna. Tvätteriarbetarnas kamp för upprättelse, efter att de sparkats i strid mot LAS, visar på hur tidningens ledning medvetet motarbetar arbetares kamp.

Ändå sedan Textilservice i Boden tog över tvätteriet från Berendsen, och olagligt sparkade tio trotjänare, har företagsledningen haft en direktkanal ut via NK:s insändarsida. Detta gäller även kommunledningen i Boden, som via kommunalrådet Olle Lindström (m) tagit Tvättservice i försvar. Under tiden har alla insändare från RS och andra vänsterorganisationer censurerats.
För några veckor sedan fick ägarna till Textilservice på nytt plats i NK under rubriken ”Rena fakta om tvätten”. Där fanns lögner som att de avskedades arbetsuppgifter försvunnit, vilket förutom att det inte är sant, är omöjligt eftersom alla arbetare tillhörde samma yrkeskategori, ”tvättbiträden”.

”Ett frieri”

– Insändaren var ett frieri till tingsrätten inför de förhandlingar som väntar efter tvätteriarbetarnas stämningsansökan, säger Hans-Erik Enbom, en av de som stödjer tvätteriarbetarnas kamp.
NK vägrade ta in ett svar på insändaren med argument som ”ni bara upprepar” och att Textilservice chefer Robert Espling och Björn Lagerkvist kom med ”sanningen”. Tvätteriarbetarnas svar publicerades i redigerad form i NK i veckan, efter hot om en offentlig kampanj mot NK:s censur och deras partiska agerande.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!