”Kvinna, liv, frihet!” – ett år efter mordet

Solidaritet världen över, så även i Stockholm (Foto: Vilgot Karlsson).

av Offensiv

Jina Mahsa Amini-dagen den 16 september uppmärksammades över hela världen och runt om i Sverige, däribland med flera demonstrationer i Stockholm.

På vänsterdemonstrationen vid Slussen samlades organisationer som SHORA, Komala och Hekmatisterna. Sedika Mohammadi rapporterade att det råder en generalstrejk i hela den iranska delen av Kurdistan denna dag. Men folk måste stanna hemma. Om man går ut kan man bli arresterad.
Jina Mahsa Aminis far blev arresterad på morgonen den 16 september, men släpptes efter två timmar på grund av alla protester. En ung man, Fardin Jafari, blev skjuten av säkerhetsstyrkor när han besökte Aminis gravplats.
Raul Fi berättade för Offensiv att samtidigt som repressionen har ökat drastiskt de senaste veckorna har det folkliga stödet för regimen eroderat till den grad att många nu struntar i slöjtvånget, och man rapporterar heller inte varandra till moralpolisen.

Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar talade på Norrmalmstorg tillsammans med flera andra partiledare.
– Vi vill att Sverige driver på för att EU ska terrorstämpla revolutionsgardet, de är mullornas förlängda arm. Vi vill också se riktade sanktioner på EU- och FN-nivå mot de nyckelpersoner inom det iranska ledarskiktet som bär ansvaret för våldet och dödandet, sa Nooshi, vilket är en väldigt verkningslös åtgärd.
Tyvärr betonades varken arbetarkampen eller kapitalismens ansvar för förtrycket.

Elin Gauffin från Socialistiskt Alternativ fanns bland talarna på Slussen:
– Bara en regim i dödsvåndor agerar på det här brutala sättet. De är chockade över revoltens omfattning och uthållighet – att så många sektorer i samhället deltar och att det nu har gått ett helt år samt att de tilltar i styrka. Vägen framåt är en socialistisk inriktning på masskamp, där de lokala råden behöver samordna sig med varandra på ett antikapitalistiskt program.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!