”Kvinnokampen är revolutionär”

2011-03-10 16:22:06
Den 8 mars demonstrerade folk i hela Sverige för kvinnors rättigheter. Här kommer rapporter om demonstrationer i Stockholm, Göteborg, Luleå, Boden och Malmö.

Stockholm 200 personer samlades kl 17.00 på Mariatorget. Det var nätverket Kvinnokamp mot högern som anordnade demonstrationen och många olika talare berättade om situationen för kvinnor i Sverige och världen.
Alejandra Pizzaro från Närradion talade bland annat om högerregeringens politik.
– Det vi vill lyfta fram i den här verksamheten är i huvudsak hur högerregeringen och dess politik drabbar kvinnors rättigheter.
Sanna Tefke från Rättvise­partiet Socialisterna var inne på samma spår:
– Högerpolitiken har resul­terat i en löneskillnad mellan män och kvinnor på 1 000 kronor. Dessutom har 23 000 fler män än kvinnor jobb.
Demonstrationen marscherade  efter talen till Slussen och slöt upp i 8-marskommitténs demonstration som gick till Medborgarplatsen. Sammanlagt del- tog omkring 1 000 personer i det tåget och under de olika demon­strationerna såg man många un­ga ansikten.

Göteborg Det var kraftfulla talkörer som skanderades ut från de 2 000 deltagarna i årets 8 mars-demonstration i Göteborg. Från Rättvisepartiet Socialisternas del krävdes fasta jobb och att avskaffa pigavdraget. I Angered Centrum kl 16.00 var en gigantisk banderoll med texten ”Kvinokamp för rättvisa” det ­första människor såg när de klev av spårvagnen.
Det var Rättvisepartiet Socialisterna som hade torgmöte, en församling innan kvällens demonstration för att lyfta kvinnokampen även ute i förorten och för dem som inte har möjlighet att ta sig in till stan.
På Gustav Adolfs torg sam-lades demonstrationen arrangerad av 8 mars-kommittén. Det tog dock inte lång tid innan det var dags att börja gå. Väl fram-me höll Fatme Megahid, från Ain’t I a Woman/Interfem, ett eldigt tal som fick hjärtat att hop­pa över ett slag:
– Den feministiska kampen är revolutionär!
Sång av Göteborgs feministiska kör och rap av Jaqueline Ignacio var andra inslag som gav kraft och värme framme på Götaplatsen.

Luleå och Boden Bortsett från en barnvagndemonstration av unga föräldrar var Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen de enda organisationer som organiserade manifestationer på Internationella kvinnodagen i Luleå och Boden.
I Boden talade Magdalena Aarresalmo om mäns våld mot kvinnor och om hur det ska bekämpas. Hon gav också personliga exempel på hur utsatta kvin- nor kan vara.
Trots att det var lite människor ute på torget mitt på dagen stannade en del och lyssnade.
I Luleå var det fler människor som lyssnade, trots en stark is­ande vind.
– Det var för mer än 100 år sedan som arbetarrörelsens kvinnor beslutade att det måste finnas en särskild dag för att uppmärksamma den speciella kamp som behövs för arbetar­kvinnors rättigheter, sa Carolina Löf, kommunfullmäktigeledamot för RS i Luleå, och avslutade med att vända blicken mot Nordafrika:
– Det är dags att följa de kvinnor i övriga Europa och Nordafri-ka som har gått ut och kämpat. Bara genom kamp och protester kan vi försvara våra rättigheter. Till exempel måste fullt stöd ges till Vårdförbundet i årets löneförhandlingar.
Josephine Landström talade om unga tjejers ohälsa:
– Trots att den psykiska hälsan blir bättre bland befolkning­en i stort så försämras den hos unga och speciellt hos unga tjejer. Orsaken till att tjejer mår dåligt finns förstås i hur samhället ser ut.

Malmö och Lund Under parollen ”Lika lön oavsett kön” samlades omkring 500 människor på Gustaf Adolfs torg i Malmö för att demonstrera på Internationella kvinnodagen. Där hölls det tal av olika organisationer med krav på bl a 6 timmars arbetsdag och om hur förhållandena för kvinnor har försämrats under den borgerliga regeringen med ökade löneklyftor mellan könen, osäkra anställningsvillkor, 161 000 kvinnor fattigare i Sverige, etc.
RS Malmö/Lund hade för avsikt att delta under parollen ”Kvinnokamp=klasskamp”, men blev hätskt ombedda att rulla i­hop sin banderoll.
Vi deltog ändå i demonstrationen då vi anser att det viktigaste var att visa vårt stöd till och vår solidaritet med världens kvinnor, en kamp utan partitillhö­righet som berör oss alla.
Demonstrationståget gick ge­nom centrala Malmö mot Möllevångstorget med slagord som ”Vi vill ha barnomsorgen kvar” och ”Riktiga Jobb, högre lön – gemensam kamp för klass och kön”. Där hölls det ytterligare tal.

Malva Tyllström
Anna Löfgren
Lina Westerlund
RS Luleå
Camilo Flores

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!