Kvinnomarscher riktar strålkastaren mot klassamhällets sexism

2019-01-23 11:33:21

foto: Sebastian Olsson
Nästa steg för kvinnokampen måste vara att rusta till strid mot den nya nyliberala regeringen.

Den 19 januari 2019 samlades kvinnor i Stockholm och begav sig ut på gatorna för den tredje kvinnomanifestationen som Women’s March anordnar. Det var en kraftfull demonstration som tog upp djupa och viktiga punkter, som annars ligger i skuggan i dagens samhälle.

Starka kvinnor med olika bakgrunder begav sig ut med sina ”vaginamössor” till Norrmalms torg för att uppmärksamma sina rättigheter. Rättigheter till preventivmedel och jämställdhet var två av flera viktiga rättigheter som togs upp.
Alice Bah Kuhnke (MP), tidigare kulturminister, var en av talarna. Hon menade att lagstiftning är en viktig del i processen till ett mer jämställt Sverige. Hon berättade även om hur kampen av att lagstifta samtyckeslagen, som för oss och för många andra är en självklarhet, bemöttes med hånskratt i riksdagen för tio år sedan.

Man läste även upp brev från Saudiarabien som syftade till att få publiken att förstå allvaret i detta problem. I ett av breven läste man upp om hur kvinnor inte vågar gå till sjukhuset, hur man bara används som ett objekt för männen och hur omöjligt det är att vara sig själv. Det var ett känslosamt brev och det märktes även från läsaren då hon fällde några tårar under talet.
”My life is like an animals, but I won’t be silent anymore”, var en av flera modiga meningar som stod i brevet, som tyder på att hopp finns kvar och bevis på att kampen för en jämställd värld är igång.
Det var inte bara unga kvinnor på plats som stöttade systerskapet, utan även en grupp äldre damer stod i publiken och höll i en stor blå banderoll med texten ”Tantpatrullen” och ”Högre pension nu!”. De var på plats för att uppmärksamma pensionen och för att ta upp faktumet att ungefär 80 procent av fattigpensionärerna är kvinnor, vilket man begär en förändring av.
Att så många kvinnor från alla åldrar och olika bakgrunder kan enas i kampen för ett bättre samhälle ger hopp om framtiden.

Det var inte bara i Sverige man demonstrerade. Världen runt anordnades kvinnomarscher. I USA:s huvudstad Washington samlades drygt 100 000 kvinnor på Pennsylvania Avenue för att stå upp för sina rättigheter och stå emot Trumps bedrövliga sexism och förkastliga klimatpolitik, men även för att kämpa för att den rasistiska muren som planeras mellan USA och Mexiko inte ska bli av. Kvinnor från olika delar av USA samlades för att delta i marschen.
Det utspelade sig även mindre parader. På Frihetstorget samlades en grupp judiska kvinnor som visade sitt stöd för Louis Farrakhan som är ledaren för Nation of Islam. De samlades med stora skyltar där det bland annat stod ”Judiska kvinnor marscherade för rättvisa”.

Sexismen är inneboende i klassamhället, precis som rasism och andra förtryckande strukturer. För att avskaffa de strukturerna måste kampen bli till en kamp mot kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!