Kvinnor fortsätter att strejka

Den fyrtiosjätte kvinnostrejken sedan initiativet startades. Bilden är från strejken på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Katja Hildén.

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

De har hunnit med fyrtiosex stycken fredagsstrejker. Den ideella organisationen Kvinnostrejk sprider sig alltmer i landet. Denna fredag kvinnostrejkade Malmö för första gången fysiskt. På Medborgarplatsen i Stockholm har de stått många fredagar, så även denna fredag i hällregnet där jag passade på att ställa några frågor till aktivisterna.  

Kvinnostrejk hittar du på Facebook och Instagram. Fredag den 11 februari är det dags för Kvinnostrejk nr 47.  Det är både fysiska och digitala event och alla oavsett könstillhörighet är välkomna att delta! Hitta tider och platser på deras sidor. 

Varför deltar du i Kvinnostrejk?  

Anonym 22 år: 

– Jag vill förbättra kvinnornas rättigheter. Systemet ska stötta kvinnorna istället för att hålla förövarna bakom ryggen! Min expojkvän sitter just nu inne. Han fick 4,5 år för våld och våldtäkt mot mig. Ändå så är det jag som blir rekommenderad att akta mig och behöver i princip ställa om hela mitt liv fast det är gärningsmannen som ska göra det och inte offren.

– Jag vill att fler ska engagera sig och ta det här på allvar. Jag vill framförallt att kvinnor ska kunna känna sig trygga.

Ida Gratte.

Varför deltar du i Kvinnostrejk? 

Ida Gratte 25 år:

– För att få fler folk att uppmärksamma det här. Att det ska bli en politisk fråga och att folk förstår hur allvarligt det är. 

Har män och killar i din närhet blivit mer medvetna? 

– Ja, både för att jag vet mer om hur jag ska säga nu, förr var jag väldigt arg och mycket knytnäven utåt medan jag nu inser hur många fina män som finns i min närhet som det bara behövs att man diskuterar med dem. Och de som inte vill diskutera kan man ju välja att inte ha kvar i sina liv.

Anonym.

Varför deltar du i Kvinnostrejk?

Anonym:

– Det är en viktig fråga, jag känner andra som blivit utsatta. Jag har en kompis som blev våldtagen när hon var elva. Jag brinner ju för det här och tycker att det här rättssystemet är helt fel!

Graciela.

Varför deltar du i Kvinnostrejk? 

Graciela: 

– Man ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp! Jag är från Argentina och jag var väldigt engagerad i aborträtten. Jag blev så besviken och ledsen när jag insåg att varje dag sker våldtäkter eller mord eller att barn utsätts för övergrepp. Vi kvinnor och barn är inte lika mycket värda. 

– Jag blev själv utsatt och det blev rättegång och det var då jag märkte hur naiv jag var. Jag trodde att vi var jämställda, men man blir misstrodd av polisen och av socialenheten. 

– Jag har mycket kontakt med Spanien och Argentina och där finns många aktiva feministiska rörelser. Vi tror att vi i Sverige har så mycket att säga till om men det måste bli en förändring så vi får slut på det här. Alla känner någon, om man inte själv har blivit utsatt så har kompisen blivit det eller en mamma, en farmor, en kusin. 

Våldet har ingen hudfärg. I alla samhällsklasser, inom alla nationaliteter – våldet mot kvinnor och barn finns överallt. Vi måste alla tillsammans jobba för det här och ju fler vi blir desto starkare blir vi och desto mer kan vi göra skillnad!

Lina.

Varför deltar du i Kvinnostrejk?

Lina:

– Jag står här för att mäns våld mot kvinnor måste upphöra. Vi har erfarit pandemin i två år men det här är som en pandemi som pågått mycket längre. Vi måste få ett stopp! Startskottet för oss var förra året, när fem kvinnor under kort tid mördades. Då tänkte vi att vi måste ut på gatorna, vi tolererar inte det här längre! Vi måste få med andra och få upp ögonen på fler, vi måste alla gemensamt ta tag i det här och inte bara kvinnorna. Vi måste tillsammans med männen få en förändring! 

– Vi måste få ett mer jämställt samhälle. Det är valår och politikerna måste göra det här till en valfråga, men våldet mot kvinnorna är alltid högaktuellt!” 

Tack alla ni som delade med er av era tankar och som deltar i Kvinnostrejk. Trots all sorg, smärta och vrede som mäns våld mot kvinnor och barn skapar så inger ni och er uthålliga aktivism stort hopp om förändring.

För mer info om Kvinnostrejk, gå in på länken här: https://www.facebook.com/kvinnostrejk

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!