Kvinnor som smugglar

2009-05-06 11:51:00
FILMFrozen River
Längd97 min
RegiCourney Hunt
I rollerna
Melissa Leo, Misty Upham m fl.
Ray Eddy får inte ihop pengarna för att köpa ett hus som hon lovat sina söner. Hennes man har lämnat henne och tagit med sig besparingarna. Av en slump träffar hon på Lila som erbjuder henne att smuggla illegala invandrare över den frusna floden på gränsen mot Kanada.

Båda kvinnorna är ensamstående och lever under svåra omständigheter som leder dem till smugglingen. Det fina med filmen är just att Ray Eddy känns så verklig. Hon ser ut som en riktigt sliten ensamstående mor som lever för sina barn och kämpar för familjens överlevnad.
Även Lila Littlewolf görs mycket välporträtterad. En indiankvinna som också är i stort behov av pengar och som kan tänka sig att samarbeta med en vit kvinna för att kunna komma undan med smugglingen. En vit kvinna blir inte misstänkat av polisen.

Smugglingen i sig blir inte ett moraliskt problem i filmen, snarare förstärkts betydelsen av pengar och upp- offring för två kvinnor som lever un­der svåra omständigheter.
Regissören Courtney Hunt målar upp bra scenarier och gör en film om människosmuggling utan att bli moraliserande eller fördömande. Att det­ta dessutom är hennes första film ver- kar väldigt lovande.

Lucía Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!