Kvinnostrejk mot våldet

Demonstranterna pekade på hur skadligt det är att rättsväsendet gång på gång går på männens version. (Foto: Elin Gauffin)

av ELIN GAUFFIN // Artikel i Offensiv

Den 15 mars deltog ett 50-tal personer återigen på #kvinnostrejk i Stockholm, mot mäns våld mot kvinnor. Den här gången var parollen ”Jag vet vad pulla är”.

Tingsrätten hade dömt en pojke till sexuellt övergrepp i slutet av 2023. Han hade ett år tidigare, när han var 15 år gammal, skickat ett meddelande till sin dåvarande flickvän där han bad om ursäkt för att han hade pullat henne när hon låg och sov. Han dömdes till 75 timmars ungdomstjänst och 35 000 kronor i skadestånd.
Domen överklagades till hovrätten som sänkte straffet och skadeståndet, eftersom de fann att de rörde sig om sexuellt ofredande. De gick på pojkens version. Han menade att han hade använt fel ordval i meddelandet, eftersom det inte rörde sig om penetrering.
Demonstranterna pekade på hur skadligt det är att rättsväsendet gång på gång går på männens version. Amanda från föreningen Fatta talade om detta och krävde att rättsväsendet genomgår ett kunskapslyft i barnperspektiv.
På demonstrationen talade även Maria från Tre ska bli noll och polisintendent Markus. Den sistnämnde lyfte hur våld i nära relationer ökar och jämställdheten på alla plan backar. Att det i detta läge dras ner på alla bidrag till civilsamhället är väldigt oroande.

oroande tyst här i Sverige

Vecka 11 dödades tre kvinnor av män de hade eller hade haft en relation med, enligt SVT. Det finns med andra ord klara skäl till att demonstrera. I bland annat Italien och Spanien har tusentals tagit till gatorna vid liknande fall, men #kvinnostrejk har rätt i att det är oroande tyst här i Sverige.
Protesten den 15 mars kritiserade rättsväsendet för att haka upp sig vid ordval, precis som i det beryktade snippa-målet. Däremot är det så mycket mer som krävs för att stoppa mäns våld än att rättsväsendet vidareutbildar sig.
Just nu skulle alla föreningar inom alla fält som säger sig stå för jämställdhet behöva gå samman och aktivt mobilisera för att få liv i rörelsen. Vi måste svara mot den våg av sexism som följer av högerpopulismens uppsving. Konkreta krav på upprustning av välfärden och höjda löner inom kvinnodominerande branscher, samt förbättrade arbetsvillkor, måste ställas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!