Kyle Rittenhouse frikänd: en rättsskandal

Protester i Kenosha i augusti 2020 efter att polisen sköt ihjäl Jacob Blake (en svart man). Kyle Rittenhouse mördade där två och skadade en tredje, men friades. En vidrig dom (Foto: Becker1999 / Flickr CC).

av Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Kyle Rittenhouse frikändes i helgen från alla anklagelser för att ha dödat två personer och skadat en tredje i Kenosha, Wisconsin. På nytt har det visat sig att vi inte kan lita på det kapitalistiska så kallade rättssystemet, utan vi måste bygga en kamprörelse som kan slå tillbaka de högerextremas våld.

Kshama Sawant, Socialist Alternatives fullmäktigeledamot i Seattle, säger i en kommentar till skandaldomen den 19 november:
– Att Rittenhouse frikänns från alla anklagelser är en sjuklig parodi på rättvisa och en påminnelse om att alla kapitalismens institutioner är medskyldiga till detta rasistiska, mordiska system som exploaterar den stora majoriteten. Vi kommer att behöva kraftfulla massrörelser som förenar arbetarklassen.
Högerns attacker mot Black Lives Matter-protesterna i Kenosha blev en uppmaning till högerextrema att ta till vapen. Kyle Rittenhouse var en av dem.

Det stod redan från början klart att denna domstol var helt fientligt inställd till Black Lives Matter-rörelsen.
Denna dom bör sätta den sista spiken i kistan för tanken på att domstolarna kan rädda oss från extremhögern. Systemet är skyldigt. Extremhögern, polisen som sköt Jacob Blake och firade Rittenhouse agerande, och domstolarna som skyddar dem båda representerar alla samma rasistiska system: kapitalismen.

Vi kan inte slå tillbaka extremhögern genom att förlita oss på domstolarna och polisen, som båda agerar på uppdrag av kapitalistklassen. Istället måste vi snabbt utveckla vänsterns krafter och auktoritet genom att bygga upp rörelser av arbetare och ungdomar som kämpar för att driva igenom de krav som Black Lives Matter-rörelsen ställer, som att minska polisens budgetar och demokratisk kontroll av poliskåren samt välfärdssatsningar.
De framtida BLM-protesterna skulle få mycket mer organiserad karaktär med demokratisk organisering och ett tydligt politiskt program. 
Bland andra krav på att sätta stopp för rasistisk polisbrutalitet (rensa ut de poliser som har en historia av rasism, sexism eller våld, avväpna poliser på patrull, med mera) bör en del av detta program omfatta demokratisk kontroll av poliskåren genom ett valt råd som ska fatta beslut vad gäller exempelvis avsked och anställningar.
Det gäller också att driva krav på exempelvis Medicare for All (hälso- och sjukvård till alla), byggandet av billiga bostäder och en Green New Deal.

Om arbetande människor går samman och bygger en rörelse som siktar bortom domstolarna och det kapitalistiska etablissemanget kan vi se över vårt trasiga ”straffrättsliga” system som straffar de fattiga och vidmakthåller rasistiskt våld. 
Om vi ska kunna besegra extremhögern behöver vi massmobiliseringar och ett tydligt vänsteralternativ för arbetare som är trötta på det här systemet. I slutändan handlar det om att bygga ett nytt socialistiskt system på grundval av mänskliga behov och verklig rättvisa för de förtryckta.

Om du är lika arg som vi är, gå med ISA och Rättvisepartiet Socialisterna som organiserar för att slå tillbaka mot rasism, polisvåld och alla former av förtryck och ojämlikhet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!