Kyrkklockor ringer mot utvisningarna

av Sigbritt Herbert

Protest den 28 maj utanför Gamla kyrkan mot Sveriges inhumana flyktingpolitik samlade cirka 75 personer (Foto: Andrew Herbert).

När söndagsskolläraren Abbas i Linköping sattes i förvar för att utvisas till Afghanistan, trots ett flertal dödshot från talibanerna, fick frikyrkopastorn Christian Mölk i Härnösand nog. Den 27 april uppmanade han Sveriges kyrkor att ringa ”fara å färde” i kyrkklockorna klockan 12.00 varje tisdag. Svenska kyrkan i Östersund hakade på genom att ringa i Gamla kyrkan.

Förr i tiden ringde kyrkklockorna för att varna för fara. Den fara han ser är Sveriges brott mot mänskliga rättigheter. Upprinnelsen var Migrationsverkets avslag till Abbas, vars kristna tro man inte bedömde som genuin (hur man nu kan bedöma det), men i Christian Mölks klockringning ryms inte bara de som har konverterat till kristendom, utan alla som hotas av utvisning till krig och förföljelse. 
Samma kväll som kyrkklockorna ringde första gången samlades ett gäng i Östersund för att diskutera hur vi kan uppmärksamma folk på vad som händer med de asylsökande runt om i landet, på de undermåliga asylutredningarna, de rättsvidriga åldersbestämningarna, säkerhetsläget i Afghanistan etcetera.

Med på mötet var prästen Helen Lugner från Östersunds församling. Hon berättade om klockringningen och efterföljande bön. Vi som var på mötet tyckte att det kanske kunde vara ett sätt att uppmärksamma vad som hände och beslöt att gå dit nästa tisdag. 
Vi har gjort så varje tisdag sedan dess under namnet #Fem över tolv. För varje tisdag har det kommit fler och fler personer. Det är också allt fler kyrkor runt om i landet som har hakat på. Från att första dagen bara vara kyrkan i Östersund (Christian Mölks frikyrka har inga klockor) är det nu runt 100.

Att Svenska kyrkan, tillsammans med olika frikyrkor, nu uppmärksammar vad som händer är positivt. Det känns som att en snöboll har satts i rullning. Vi får hoppas att den inte slutar rulla förrän den är i mål, det vill säga att regeringen stoppar utvisningarna till främst Afghanistan, men även till andra länder där förhållandena är lika farliga och asylutredningarna lika undermåliga. 
Vi måste få ett slut på den omänskliga asylpolitiken.


Tisdagskväll den 28 maj samlades asylaktivister på nytt vid flyktingförvaret i Märsta i Stockholm för att protestera mot nya tvångsutvisningar till ett Afghanistan där kriget och terrorn skördar allt fler civila offer.
Afghanistan är inte säkert – stoppa utvisningarna. Återinför asylrätten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!