Lågavlönade fick inte skyddsutrustning

Foto: michael_swan / Flickr CC).

av Louise Strömbäck, stationsvärd och skyddsombud

Anställda inom vissa yrken har varit mer utsatta under pandemin än andra. Det handlar om yrken som tilldelas låg status i samhället, som exempelvis taxiförare och lokalvårdare som inte fått tillräcklig skyddsutrustning, det visar en forskningsrapport från Sahlgrenska akademin.

De som städat sjukhusen under pandemin vittnar om total brist på skyddsutrustning.
Taxichaufförer fick vänta mycket länge innan det på vissa håll infördes plexiglas mellan föraren och kunden. Samtidigt har taxichaufförerna kört både vårdpersonal och sjuka människor och ständigt blivit utsatta för smittorisk.
Många inte har råd att stanna hemma vid sjukdom. Trots det tillfälliga karensbidraget är det ändå dyrt att stanna hemma, vilket på nytt visade att det behövs en sjukförsäkring som ger ersättning för hela inkomstbrotfallet och att karensavdraget måste bort.

Dessutom är det mycket tydligt att lönerna för dessa yrken behöver höjas, och även deras status. Utan dessa arbetare skulle inte samhället fungera. Att arbetsgivare avsiktligt struntar i skyddsutrustning åt de anställda är kriminellt. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!