Läget allt värre i Jemen

av Per Olsson

Lidandet får inget slut i det krigshärjade Jemen.

Trots uppgörelsen i Stockholm i december om eldupphör och att alla trupper ska tas bort från hamnstaden Hodeidah – en livlina för en majoritet av befolkningen – förvärras läget i Jemen.

”Allvaret ökar. Antalet som beräknas behöva akut hjälp har ökat med chockerande 27 procent sedan ifjol”, larmade FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA) i förra veckan.

Två tredjedelar av Jemens befolkning befinner sig i ett förstadium till svält, medan en tredjedel står inför ”akut sårbarhet”. Omkring 80 procent av befolkningen, 24 miljoner människor, är i behov av humanitär hjälp eller skydd.

Den extremt sköra vapenvilan i Hodeidah, som brutits vid ett flertal tillfällen, skulle i början av januari ha följts av att trupperna drogs bort. Så blev inte fallet och det är långt ifrån säkert att den nya uppgörelsen, som slöts i helgen, om att en del av trupperna ska börja dras bort verkställs. 

Utanför Hodeidah har kriget trappats upp. Den saudiledda krigskoalitionen har under de senaste veckorna fällt fler bomber över staden Saada med omnejd än någonsin tidigare sedan kriget inleddes 2015. Bombattackerna är ett led i den saudiledda krigskoalitionens strävan at erövra Saada, ett av Huthirebellerna starkaste fästen.  

På andra håll i Jemen pågår häftiga strider för att om möjligt vinna terräng och konsolidera de områden som har erövrats. Dessa strider kan underminera varje försök att befästa vapenvilan i Hodeidah och bli en ursäkt för att inte dra bort trupperna.

Det saudiledda svält- och bomb­kriget har hittills dödat uppemot 80 000 människor och många fler har dött på grund av den svält som kriget har skapat samt att sjuk- och hälsovårdens slagits ut. Hittills kan 85 000 barn under 5 år ha mist livet till följd av extrem hunger, enligt Rädda Barnen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!