Lägg inte ned Farsta Gymnasium

2012-11-04 02:03:39
Den borgerliga majoriteten i utbildningsnämnden i Stockholm beslutade den 25 oktober att lägga ner Farsta gymnasium hösten 2013. Åtminstone kommer intagningen att stängas då. Eventuellt kommer då de elever som nu går på skolan automatiskt att flyttas över till Brännkyrka gymnasium.

Flera lärare som Offensiv har pratat med säger att det finns de som kommer att avskedas på grund av övertalighet och få avgångsvederlag (för att det är så kallad arbetsbrist i Stockholms stad). Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna besökte Farsta gymnasium och intervjuade då flera elever och lärare.

– Jag tycker att det är ­jättetråkigt att Farsta Gymnasium ska läggas ner. Skolan behövs verkligen. De har lagt ner Handelsprogrammen på Farsta gymnasium så det är ju inte så konstigt att många unga inte väljer den här skolan när de tagit bort bra program. De borde renovera skolan och göra den bättre istället, sa Christian Tshimanga som själv går på skolan.
Christian är inte den enda eleven som är upprörd.
– Jag tycker att det är jättedåligt. Jag har nära till skolan. Vad ska vi göra i Brännkyrkas lokaler och finns det ens plats för oss där? Jag tycker att det är ett jättedåligt beslut, menade Tiasha Mahmud.
– För mig är det mycket närmare med Brännkyrka, men det spelar ingen roll. Har vi valt ett gymnasium som vi vill gå, vilket vi har, så ska vi ju få gå där. Det är ganska oklart vad som händer, tydligen fick lärarna reda på det väldigt sent, tillade kompisen Rand Jumaah.

– Jag tycker det är jättedåligt att den ska läggas ner, för det här en bra skola. Folk trivs här, många är missnöjda med att den ska stänga. Folk som bor nära kommer att behöva åka in till innerstan för att gå i skolan och det tycker jag är fel, sa Shady Ayad.
– Jag går ju i tvåan så som jag förstår kommer det inte påverka mig så jättemycket. Vi kommer att få gå kvar, fast intagningen kommer att stänga. Jag är inte helt säker på att det är så, men det är så jag förstått det. Jag tycker det är synd, det är en jättebra skola. Politikerna skyller på att det inte finns pengar och att skolan inte har tillräckligt elevunderlag. Men å andra sidan har de ju lagt ner ­ganska många program och inriktningar de senaste åren, sa eleven Arez Kader.

Rättvisepartiet Socialisterna
ser detta som en provokation från stadshushögern. Farsta gymnasium är ett av de mest uppskattade gymnasierna bland sina egna elever enligt undersökningar och har dessutom en häl­soinriktning. I Stockholms södra förorter finns bara tre gymnasieskolor.
Rättvisepartiet Socialisterna i Stockholm är beredda att planera protester tillsammans med lärare och elever för att stoppa nedläggningen.
Mer information kommer snart.

RS Farsta Vantör

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!