Läkemedelsbolagens vinstjakt ”farligt nonsens”

Pfizer, Moderna och BioNTech tjänar över 1 000 dollar i sekunden på vaccinen, samtidigt som de globala vaccinklyftorna bara växer (Foto: Marco Verch Professional Photographer / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Inget kan släcka kapitalismens vinsttörst. Samtidigt som de tre läkemedelsbolagen Pfizer, BioNTech och Moderna tillsammans tjänar över 1,000 dollar i sekunden (!) på sina covidvaccin menar Pfizers vd Albert Bourla att det är ett ”farligt nonsens” att dela med sig av vaccinrecepten.

Det är en häpnadsväckande och grotesk insyn i kapitalismens mekanismer att dessa tre läkemedelsjättar gör en ren vinst på 1,083 dollar i sekunden på ett vaccin som har finansierats av offentliga medel, som Peoples Vaccine Alliances senaste genomlysning visar.
1,083 dollar i sekunden är nära 65,000 dollar i minuten och blir till sist 34 miljarder dollar på ett år. Det är mer än tre gånger så mycket som de över 8 miljarder dollar som stater har gett i offentliga medel – skattebetalarnas pengar – till bolagen för att ta fram och producera vaccinen. 
Till Oxfam den 16 november säger Maaza Seyoum från African Alliance och People’s Vaccine Alliance Africa att:
– Det är obscent att några få bolag gör miljontals dollar i profiter varje timme, medan endast två procent av personer i låginkomstländer har blivit fullvaccinerade mot covid-19. Pfizer, BioNTech och Moderna har använt sina monopol till att prioritera de mest profitabla kontrakten med de rikaste regeringarna, och därmed lämnat låginkomstländer ute i kylan.

Som Offensiv rapporterade redan förra veckan är vaccinklyftorna enorma i världen. Medan 56 procent av befolkningen i Europa är fullvaccinerade är samma siffra i Afrika endast 6 procent. 
Medan 66 procent av invånarna i höginkomstländerna är fullvaccinerade är det endast 23 procent i medelinkomstländerna och 2,3 procent i låginkomstländerna som är det.
Och läkemedelsbolagens vinster allena skulle kunna finansiera vaccineringen av all vuxen befolkning i låginkomstländerna – 3,8 miljarder människor. Då kostnaden för detta beräknas till 18 miljarder dollar skulle de ändå ha 16 miljarder dollar över!
Men det går inte att mätta ett omättligt monster, vilket kapitalismen som system är. Att det skulle vara ett ”farligt nonsens” att dela med sig av teknik, kunskap och forskningen i hur man framställer covidvaccin, som Pfizers vd Albert Bourla vill mena, säger väl allt.

En pandemi är global. Därför krävs också global samordning, utbyte och stöd för att minimera risken för nya mutationer och därmed risken för att vaccinen blir mindre effektiva. Men det är inte möjligt med det nuvarande ekonomiska systemet. Att vinst- och egenintresse omöjliggör positiva förändringar visar inte minst klimatfrågan.
För att rädda liv och få till stånd en vaccinrättvisa istället för dagens groteska vaccinklyftor krävs det enad kamp och enade rörelser underifrån.

RS/OFFENSIV STÅR FÖR:
• Skrota patentreglerna – kasta ut vinstintresset.
• Möjliggör produktion av vaccin för alla länder – insyn och transparens. Fördela vaccin utifrån behov, inte vinstmaximering.
• Förstatliga och ställ de stora läkemedelsbolagen samt storföretag och banker under demokratisk kontroll och styre underifrån. 
• Bort med ”Just in time”-systemet. Återuppbygg beredskapslager för mediciner, skyddsutrustning med mera för att möjliggöra att dessa alltid finns tillgängliga vid krissituationer.
• Vaccinproduktion och vaccination under demokratisk kontroll och styre. Möjliggör vaccinering för alla.
• För ett socialistiskt system i enlighet med människans, klimatets och djurens behov, kontra dagens kapitalistiska kaos.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!