Landsomfattande klimatprotester

2018-12-05 10:51:32

foto: Anders Wemert
Att det krävs kamp för klimatet blir alltmer självklart för allt fler.

Runt om i Sverige (och världen) anordnades klimatprotester den 30 november (1 december på vissa orter) under parollen #FridaysForFuture. Nedan följer rapporter från några av orterna.


Stockholm:

Det var ett par hundra personer som samlades utanför Stockholms stadshus den 30 november, sista fredagen före klimattoppmötet COP24 i Polen, och överlämnade ett medborgarförslag med krav på att staden ska bli fossilfri redan 2030 (istället för 2040 som är det nuvarande målet i klimatstrategin) och göra en koldioxidbudget för att lyckas med detta.
Vanligtvis håller de strejkande skolungdomarna till utanför riksdagen på fredagar (även tidigare samma dag), men nu var det alltså de lokala politikerna som uppvaktades. 

Katarina Luhr (MP) är miljö- och klimatborgarråd i det blågröna styret och oppositionen representerades av Vänsterpartiets Rikard Warlenius. Båda två tyckte att klimatfrågan är viktig och att man måste göra allt för att hejda den globala uppvärmningen. Vänsterpartisten ansåg dock att vi inte bör förlita oss alltför mycket på marknadskrafter.
Mellan tal, politikerutfrågningar och sång hördes talkörer som ”Vad ska vi göra? Rädda klimatet!”.

Borås:

Ett 80-tal personer
slöt upp på Stora torget i Borås för att samtidigt med ett hundratal andra platser i Sverige manifestera apropå FN:s stora klimatmöte i Polen. Arrangör var Omställning Borås. Tal hölls av Tommy Josefsson och Thomas Svensson från arrangörsgruppen. Två unga tjejer i samma ålder som Greta läste upp hennes tal från den 8 september:
– Man brukar säga att Sverige är ett så litet land att det inte spelar någon roll vad vi gör. Men jag tänker att om några flickor kan få rubriker över hela världen bara genom att inte gå till skolan i några veckor, tänk då på vad vi alla skulle kunna göra tillsammans om vi bara ville.

Klimatnätverket Omställning Borås hävdar liksom Greta Thunberg att klimatfrågan är opolitisk.
Men Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv menar att frågan i allra högsta grad är politisk och måste behandlas som en sådan – genom gemensam kamp underifrån, genom att länka olika grupper med varandra och genom att kopplas till arbetarklassens kamp för att ta kontroll över produktionen, och på så vis möjliggöra för en grön omställning. Endast om storföretagen är gemensamt ägda och demokratiskt styrda kan vi få till stånd en produktion i samklang med människornas, djurens, naturens och klimatets bästa som mål.
Att nyfikenheten var stor på de socialistiska svaren på klimatkrisen märktes genom att Offensiv sålde slut på manifestationen.

Luleå:

Som del av de
världsomspännande protesterna inför FNs klimattoppmöte COP24 anordnade FridaysForFuture i Luleå en manifestation lördagen den 1 december. Med fyra plusgrader, regn, hård blåst och mörker var inramningen för att stå ”Tillsammans för klimatet” vid Gula Paviljongen mycket träffsäker.
Omkring 50 personer deltog och tog del av poesi, trumspel och en rad korta tal där det rymdes såväl personliga berättelser, skarpa fördömanden av kapitalismens rovdrift och uppmaning till kamp. Ett medborgarförslag som arbetats fram under fredagarnas klimatstrejker, om att anta en koldioxidbudget i kommunen, lästes också upp.
Efteråt fortsatte cirka 20 av deltagarna med eftersnack och fika för att diskutera nästa steg och vägen vidare. En av många idéer var att uppmana till korta strejkaktioner ute på arbetsplatser och skolor som alternativ till att ta sig in till centrum och stadshus – förslagsvis ”tio minuters klimatprat”.
FridaysForFuture har nu ”klimatstrejkat” utanför stadshuset i Luleå varje fredag i tolv veckor. Fredag den 30 november hölls strejken för första gången även i Boden.

Malmö:

I skuggan av
FN:s stora klimatmöte i Polen hölls lördagen den 1 december en klimatmanifestation i Malmö. Ett 50-tal personer samlades i ihållande regn utanför stadshuset i centrala Malmö. Protesterna under namnet #FridaysforFuture krävde bland annat omedelbara minskningar av utsläppen.
Manifestationen var också ett upprop för att sprida stödaktionerna för Greta Thunberg från Stockholm som klimatstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm.
Protesterna mot klimatförändringarna sprids alltmera efterhand som rapport efter rapport visar på en ökning av de globala utsläppen av koldioxid. Detta trots alla högtidliga utfästelser i bland annat Parisavtalet om att utsläppen måste minska för att kunna begränsa temperaturhöjningen till under 2 grader.

Många klimatforskare menar nu att tiden håller på att rinna ut och att det krävs drastiska förändringar omedelbart om det inte ska vara för sent att vända klimatkatastrofen.
Dagligen kommer rapporter som tydligt visar den pågående klimatpåverkan. Stora förändringar måste till för att stoppa och vända denna katastrofala utveckling.
Facken måste mobilisera och delta i kampen mot miljöförstöring och rovdrift. Framför allt krävs det ett stopp för kapitalets rovdrift på naturtillgångar och resurser. Det krävs ett socialistiskt samhälle med en planerad, demokratisk ekonomi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!