Landstingstvätten i Boden: Privatiseringen gav bara problem

2007-11-14 15:18:16
Den 3 september meddelade landstingsstyrelsen i Norrbotten att man kommer att anlita Textilia tvätt & Textilservice AB i Långsele. Detta hade inneburit att ett 30-tal personer på tvätten i Boden, som har hand om landstingets tvätt idag, skulle förlora sina jobb.

Textilservice AB i Boden överklagade beslutet till länsrätten och domen gav Textilservice rätt. Landstingsstyrelsen följde domen och tog den 6 november beslut om att Textilservice får fortsätta att ha hand om tvätten.
Nu återstår det att se om Textilia kommer att överklaga, något som skulle förlänga pinan för de trettiotalet varslade arbetarna.
När beskedet nådde tvätten den 6 november jublades det bland de anställda. De som har riskerat att förlora sina jobb var självklart glada över beslutet, men samtidigt finns det en osäkerhet.
– Alla som jobbar här är glada idag. Men ingen vågar tänka på någon fortsättning eller ta ut någon seger i förskott, sa Eva Loggert till NSD den 7 november.

Skapade bara problem

Hela karusellen kring tvätten i Boden började 1996, då den privatiserades.
Landstinget sålde ut tvätten, och nu elva år senare och med facit i hand, är det tydligt att privatiseringen inte har skapat något annat än problem.
Landstinget sålde ut tvätten till företaget Berendsen. År 2004 meddelade företaget att man inte längre hade råd att driva tvätten i Boden.
Tvätteriarbetarna krävde då att landstinget skulle ta över tvätten igen, men istället gjorde landstingsmajoriteten, som bestod av s, v och mp, en ny upphandling.
Upphandlingen vanns av det finska företaget Oulun Keskuspesula, som fick ett femårigt avtal. Textilservice i Boden AB överklagade dock detta beslut.
Länsrätten avslog Textilservices överklagan, men genom en direktupphandling fick man ändå uppdraget. Ett ramaskri i Boden gjorde att landstinget pressades till denna reträtt. Att landstinget rev upp kontraktet med det finska företaget resulterade i ett skadestånd som kostade skattebetalarna 4,3 miljoner kronor.

Sparkades

När Textilservice tog över driften av tvätteriet från Berendsen var man inte intresserad av att behålla all personal, vilket ledde till att de 13 trotjänarna sparkades olagligt.
De kvarvarande tvätteriarbetarna har rapporterat om ett försämrat arbetsklimat till följd av att vinsten har satts i första hand sedan tvätten privatiserades.
Historien om tvätten i Boden visar tydligt på konsekvenserna av privatiseringar. Man bör kräva att landstingstvätten återgår i landstingets regi.
Privatiseringen har lett till sparkade arbetare, försämrade arbetsvillkor och en osäker vardag för de anställda.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!