Lång väntan på dagisplats i Göteborg

2006-08-11 17:22:18
Den lag som ska ge småbarnsföräldrar en förskoleplats inom tre till fyra månader efterföljs inte i Göteborg, detta trots att det är elva år sedan lagen infördes. Att vänta i högst fyra månader som lagen säger kan bli det dubbla för många.

I Göteborg väntar 1 100 barnfamiljer på en plats i förskolan och har väntat i över fyra månader. Trots att behovet av fler förskolor är tydlig så är utbyggnaden lågt prioriterad i många stadsdelar.

Kortsiktighet

Eftersom ökningen till största del beror på att det har fötts fler barn de senaste åren, så borde det vara lätt att förutspå att det behövs fler förskoleplatser, men politikerna tänker bara kortsiktigt.
Kommunledningen hänvisar till bristen på pengar. Men då tar de inte hänsyn till att det också kostar pengar när föräldrar inte kan gå till jobbet.
Dessutom befinner sig de föräldrar som inte kan jobba på grund av bristen på förskoleplatser i en frustrerad situation.

Orosmoment

Många småbarnsföräldrar lever på marginalerna då en av dem måste stanna hemma, vilket oftast blir kvinnan.
På två år har Göteborg ordnat 900 extra förskoleplatser, men de kommande fyra åren visar befolkningsprognosen att 2 500 barn i förskoleålder tillkommer.
För att tillgodose behovet krävs det nu en kraftig satsning och en planering på hur man ska kunna bygga ut förskoleplatserna så att alla kan få en inom en rimlig tid.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!