Lärarfacket stödjer Kshama Sawant

av Campaign to re-elect Kshama Sawant & Des Conrads, Socialist Alternative (RS Systerparti i USA) // Artikel i Offensiv

Kshama Sawant (t.h) på 2019 års Seattle Pride Parade. Hennes återvalskampanj stöds av allt fler gräsrotsorganisationer och fackföreningar (Foto: Socialist Alternative).

Socialisten Kshama Sawant från Rättvisepartiet Socialisternas systerparti Socialist Alternative har suttit i stadsfullmäktige i Seattle sedan 2013 och har spelat en väldigt viktig roll i kampen för bostad åt alla, 15 dollars minimilön, mot storföretagens inskränkningar med mera. Just nu pågår hennes tredje återvalskampanj som stöd av flera gräsrotsorganisationer och fackföreningar, nu senast Seattle Education Association (SEA, stort lärarfack i Seattle).

Lärarfacken är i förgrunden i kampen för bra utbildning och arbetares rättigheter. Lä­rarstrejkerna de senaste åren har gett nytt liv till arbetarrörelsen. Vi behöver stå med lärarna för att försvara offentlig utbildning i Seattle och hela landet.
Vi är stolta över att vi nu stöds av Seattle Education Association (SEA). De ansluter sig till den växande skaran av 14 fackföreningar som nu stödjer Kshama och som representerar över 80 000 arbetare i delstaten Washington. Ökningen av arbetarkamp och tillväxten av den socialistiska rörelsen som vi har sett den senaste tiden är helt nödvändigt sett till näringslivets och högerns attacker på vår levnadsstandard. 

Fullt finansierad kvalitativ offentlig utbildning är en central del av den bredare kampen för jämlikhet. Vi behöver beskatta storföretag och de rika för att till fullo kunna finansiera våra skolor samtidigt som vi tar kamp mot näringslivets ”reformer”, antifackliga verksamhet och privatiseringsagenda.
Lärare och studenter behöver också ha råd att bo i staden de jobbar och utbildar sig i. Det är ett skäl till varför vår kamp för hyreskontroll och bostäder man har råd med är så brådskande. En enorm ökning av kvalitativa allmännyttiga bostäder borde, precis som offentlig utbildning, betalas via skatter på storföretag och de superrika. 

Matt Daley, som bor i Distrikt 3 och är lärare på Nova High School i hjärtat av Seattles centrala distrikt och representeras av Sawant, säger: 
– När elever genomförde walk-outs mot personalnedskärningar på Nova High School i början av terminen öppnade Kshama dörrarna till stadshuset åt dem och lade resurser till att stödja dem, medan de flesta politiker och medlemmar i skolstyrelsen bara gav tomma ord till våra studenter.
– Även om distriktet tvingade igenom nedskärningar den gången lyckades Kshamas departement i kölvattnet av denna viktiga kamp vinna 100 000 dollar till en vårdcentral med specialfokus på hbtq+-personer [motsvarande vad RFSL i Sverige erbjuder] på Nova via ”Peoples Budget”. Detta är bara ett av många exempel på den viktiga roll som Kshama har spelat för lärare, studenter och offentlig utbildning.

Kampen för jämställdhet i våra skolor är mer nödvändig nu än någonsin. Seattles skolstyrelse beslöt nyligen att avsluta sitt samarbete med Urban Native Education Alliance, och skär med det bort ett livsviktigt program för ursprungsbefolkningsstudenter som har bidragit till en stor ökning i utexamineringsgraden. 
Detta är steg i fel riktning, och Kshama är stolt över att stå sida vid sida med ursprungsbefolkningsledare, samhällsgrupper, lärare och studenter som kämpar mot orättvisor som en del av en större kamp för att göra kvalitativ utbildning verkligen tillgänglig, som förser alla elever.

Jesse Hagopian, lärare i Seattle som beredde vägen för att skapa etniska studieprogram i staden, säger:
– Det finns många politiker med tomma plattityder om att ungdomen är framtiden. Det är väldigt få som faktiskt kämpar för att försvara offentlig utbildning för att framtiden för ungdomar kan vara ljus. Vi bor i en stad med otänkbara rikedomar i en tid av oemotsvarad tillväxt och en snabbväxande ekonomi. Och ändå har vi hundratals hemlösa studenter i Seattles offentliga skolor och ett budgetunderskott på 40 miljoner dollar, som gör att hundratals lärare tvingas gå från sina skolor. 
– Kshama Sawant är en av de få politiker som har varit en konsekvent kämpe för våra skolor och personal. Det viktigaste är att hon vet att hennes jobb är att stödja lärare, elever och föräldrar i att resa sig upp och skapa den fundamentala förändring vi behöver inom offentlig utbildning.

När vi står enade och kämpar kan vi vinna! Dock står vi mot mäktiga krafter som vill ha ”vem som helst förutom Kshama” vald i Distrikt 3. Näringslivets PAC:s [politiska aktionskommittéer, som samlar donationer från företag, enskilda och andra till att finansiera politiska kampanjer] har redan samlat ihop över en miljon dollar för att försöka köpa valresultatet. Gå in på KshamaSawant.org för att bli med i kampen eller för att ge ett bidrag till Kshamas kampanj! 


”Green New Deal” centralt i valet i Seattle

Sawant med klimataktivister som tågade in i stadshuset i slutet på juni (Foto: Socialist Alternative).

Styrkan bakom Green New Deal och de internationella skolstrejkerna mot klimatkrisen formar stadsfullmäktigevalet i Seattle. Kshama Sawant och Socialist Alternative har gjort ”En Green New Deal för Arbetare” till ett centralt krav sedan starten av omvalskampanjen, då vi föreslog:
”Seattle borde vara en verklig klimatledare genom att till 100 procent bli förnybara till 2030. Beskatta de rika för att massivt expandera kollektivtrafiken samt göra den gratis och helt eldriven. Skapa tusentals fackliga, bra jobb genom en stor expansion av vind- och solkraft, och se till att alla hem och företag har de högsta effektivitetsstandarder. Vi behöver ett snabbt skifte bort från fossila bränslen – ställ de stora energibolagen under demokratiskt offentligt ägande och omforma dem till en ren energiproduktion.”

I slutet på juni tågade över 100 demonstranter från de två miljögrupperna 350 Seattle och Got Green in i stadshuset. De lämnade över ett brev till borgmästare Durkan där de manade till ”skapandet av en Green New Deal för Seattle som eliminerar vår stads utsläpp till 2030, bemöter historiska och nuvarande orättvisor, och skapar tusentals bra, gröna, välbetalda fackliga jobb”.
Alla nio ledamöter skrev under på brevets budskap efter trycket underifrån. Men för att åstadkomma förändring måste storföretagens intressen inskränkas. 
Frågan om att rädda klimatet lever och dör på arbetarklassrörelsens styrka – kapitalistklassen kommer försöka slå tillbaka vid varje tillfälle. Se bara på stadshusets förräderi i kampen mot att beskatta Amazon.
För att förhindra de värsta effekterna av klimatkatastrofen måste klimatrörelsen anamma kampen för en socialistisk förändring. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!