Lärarnas Riksförbund: ”Politikerna har svikit skolan”

Åsa Fahlén, LR:s ordförande, menar att politikerna har svikit skolan under lång tid (Foto: CC).

av Hans Östensson // Artikel i Offensiv

För några veckor sedan startade skolupproret VI ANKLAGAR. Gensvaret blev enormt. Till dags dato har över 16 000 personer skrivit under uppropet. 
I massmedia får uppropet stor uppmärksamhet. I de borgerliga tidningarna som Expressen och Svenska Dagbladet förekommer nästan dagligen kritiska invändningar om den svenska skolan.
– Insamlingen av namnunderskrifter är nu avslutad och ska överlämnas till utbildningsdepartementet, säger Björn Dahlman, en av initiativtagarna. 

Man funderar på hur man ska gå vidare. På frågan om han har fått något gensvar från partier och fackliga organisationer svarar han att han inte hört något från de politiska partierna, men att han är mycket glad över att ordföranden i Lärarnas Riksförbund (LR), Åsa Fahlen, har skrivit under.
I en artikel med rubriken ”Dagens skola är ett fattigdomsbevis” i Dagens Samhälle den 7 december förklarar hon varför hon har skrivit under. Hon menar att politikerna har svikit och skapat ett skolsystem där miljontals kronor år efter år plockats ut ur systemet av ägarna, samtidigt som många elever inte får den utbildning de har rätt till.
Hon säger att hon blev lärare för att hon tror på kunskap och bildning och att alla barn i Sverige ska ha rätt till detta, men att i dagens skola gäller inte detta, utan lärare och föräldrar har gjorts till kunder i ett marknadssystem.
Hon anser också att lärarens roll har förändrats och blivit mycket mer styrt. Lärarnas autonomi och självständighet har minskat. LR är också motståndare till den kommunala skolan och menar att en statlig skola är nödvändig för att komma till rätta med segregationen.

Något måste uppenbarligen ha hänt som gör att protesterna mot den privatiserade skolan plötsligt flammar upp.
Kanske har pandemin fått människor att inse privatiseringens nackdelar?
Majoriteten av det svenska folket har länge varit skeptiska till att vinster ska kunna plockas ut av de som äger skolorna. Men det har varit förvånansvärt svårt att få denna uppfattning att omfattas av politiska partier och fackföreningar. 
De borgliga partierna anser av ideologiska skäl att privata skolor innebär effektivisering; att de driver på utvecklingen, rensar bort de dåliga skolorna och gynnar de lyckosamma. De ”rödgröna” gör alldeles för lite:
S vill nog ha kvar vinst, fast lite lägre. MP lever kvar i föreställningen om den lilla privata byskolan. V är nog mot vinster, men driver inte på med någon större kraft.

Uppropet kommer i en tid då många lärare inte kan träffas och utbyta idéer. Ändå har troligtvis många lärare skrivit på.
Förhoppningsvis är detta bara början. Nu gäller det att smida medan järnet är varmt som initiativtagarna säger och fortsätta kampen för en jämlik och rättvis skola. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!