Lärarprotester i Luleå

2007-08-16 22:19:00
Under 2007 har den styrande socialdemokratiska majoriteten i Luleå kommun beslutat att minska antalet lärare i skolan.

Orsaken sägs vara ett vikande elevunderlag samt majoritetens eget beslut om minskning att lärartätheten. Ett 70-tal lärare har meddelats om uppsägning.
Under augusti har det framkommit att det finns stora tveksamheter kring dessa uppsägningar:
★ Flera av de uppsagda har redan klart med fortsatt arbete i kommunen efter uppsägningstidens slut, vilket innebär att arbetsbrist inte kan vara skäl för uppsägning.
– Av 14 uppsagda förskollärare kommer de flesta att vara i arbete efter att uppsägningstiden har gått ut. Vi kommer kräva att uppsägningarna dras tillbaka, berättar Gunilla Backman, regionchef för Lärarförbundet i norra Norrland.
★ Varken de uppsagda eller facket (Lärarförbundet) har fått bekräfta anställningstider och den turordningslista som förts fram. Listan har också ändrats utan fackets vetskap och utan förklaringar. Uppsägningar har gått ut utan fackets kännedom. Detta gör att varken personal eller fack känner sig trygga i att allt har gått rätt till.

Inga planer

★ I MBL-förhandlingar har kommunen inte kunnat visa upp någon organisations- eller bemanningsplan för de olika enheterna inom skolan. Därmed har kommunen egentligen inte kunnat visa att det råder arbetsbrist.
– Skolan går bara på en jävla matematisk beräkning av elevantal etc. Istället borde de titta på varje skola, på vilka behov som finns osv, säger Gunilla Backman.
– I MBL-förhandlingarna har kommunen velat säga upp ett större antal lärare ”för att om möjligt ta tillbaka uppsägningar”. Alltså säga upp personal ”för säkerhets skull”, något som inte är tillåtet, fortsätter Gunilla.
Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter har snabbt skrivit ihop en snabbinterpellation (ett antal frågor) till Barn- och Utbildningsnämndens ordförande Ingrid Norberg (s), för att sätta press.
– Rättvisepartiet Socialisterna anser att man måste utgå från de behov som finns hos elever och personal. Mer är någonsin tidigare är det uppenbart att pengar finns till en bra skola för alla. Men nedskärningar sker ändå, även i socialdemokratiska kommuner som Luleå, säger Göran Thyni, kommunfullmäktigeledamot för RS.

Inget arbetarparti

– Socialdemokratiskt styrda Luleås behandling av lärarfacket är ytterligare ett bevis för att socialdemokraterna inte längre är ett arbetarparti och att ett nytt parti för vanligt folk måste byggas. Ett steg på vägen är att protestera den 18 september mot högerpolitiken, oavsett vem som driver den.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!