Lärarprotester i Skurup – stoppa nedskärningarna

Lärarnas och skolpersonalens protester fortsätter mot de drakoniska nedskärningarna (Foto: Anders Wemmert).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Inför kommunstyrelsens möte i Skurup den 19 juni hade fackföreningen Sveriges Lärare organiserat en manifestation utanför möteslokalen. Skurups kommun styrs sedan valet av en koalition bestående av M, SD och KD.

Facket protesterar mot att kommunens budget kommer att leda till nedskärningar inom förskola och skola. Liknande protester har hållits på flera platser, bland annat i Stockholm, Göteborg, Umeå, Örebro och Malmö. Utanför kommunfullmäktige samlades ett 30-tal lärare för att manifestera sitt missnöje.
Offensiv pratade med några av deltagarna.

Varför är ni här?
– Vi behöver mera resurser till skolan. Kommunens budget är underfinansierad redan från början. Detta började redan 2018 och den budget som man beslutat om nu kommer att leda till nedskärningar redan i höst och ännu värre kommer det att bli 2024, säger Göran Karlsson, ordförande för Sveriges Lärares lokalavdelning i Skurup.
– Vi får allt större barngrupper och mindre personalstyrka. Vi kan inte gå på knäna längre. Vårt viktigaste krav är Mera Resurser till förskola och skola, sa Anneli Magnusson, förskollärare.

Vad behövs?
– Enligt vårt fackförbund saknas det minst 24 miljarder till kommunerna på grund av att regeringen skär i statsbidragen till förskola och skola. Och detta är bara för att upprätthålla nuvarande nivå Det skulle behövas mycket mera resurser för att få en likvärdig skola och förskola. Det behövs mera resurser för att anställa flera lärare, att få bättre tillgång till skolmaterial och att minska stressen för de som arbetar i skola och förskola, säger Göran.
– Mindre barngrupper och mera personal i förskolan behövs, säger Anneli.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!