Lärarstrejk på Kirklees Colleges

Alison Gaughan, medlem i Socialist Alternative (ISA i England, Wales & Skottland), organiserar strejken med fackföreningen UCU.

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Den 9 maj går Kirklees Colleges lärare i Huddersfield, England, ut i en två dagar lång strejk. Alison Gaughan, medlem i Socialist Alternative (ISA i England, Wales & Skottland), organiserar strejken med fackföreningen UCU.

–Det handlar om lönerna främst. Vi har fått reallönesänkningar i 15 år då kostnadsökningarna har varit 35 procent, vilket inte alls har gällt för lönerna. När inflationsbrasan tog fart för ett år sedan var det droppen. Det funkar inte längre. Vi satte lönekravet 10 procent för ett år sedan. Då innebar det löneökning, eftersom inflationen då var 6 procent, men idag är det samma som inflationen. Vi kräver även arbetsmiljöförbättringar.
– Jag är lärare för en praktiskt inriktad collegeutbildning (jämfört med vårt gymnasium). Vi är redan lönediskriminerade. Våra löner är 8-10 000 pund under lärarlönerna i grundskolan på ett år (motsvarande 128 000 kronor). Det beror på att hela collegemarkanden är privatiserad. Det är också därför vi inte har några riksövergripande lönekamper utan måste ta det här skola för skola.
– Mitt collage är den första i år som går ut i en mer radikal lönekamp i landet, så det är ett viktigt exempel. Det har krävts väldigt mycket för att bygga upp till det här, för vi är ingen radikal fackförening från början.

Vad kommer att hända?
– Vi är 150 medlemmar i UCU, jag hoppas att alla kommer att strejka. Man får kompensation ur strejkkassan, men det blir ju först efteråt när lönespecifikationer kan skickas in, och hyror måste ju betalas och så vidare.
– Vi kommer att samlas i strejkvaktskedjan. Det är viktigt för att dela ut flygblad som förklarar vad det handlar om och som svarar företagets propaganda om att de inte har råd och att löneökningar innebär uppsägningar. Efter de här två dagarnas strejk följer två dagar i juni. Det kommer att sammanfalla med examineringen, vilket ger ledningen bekymmer. Därefter siktar vi på inskrivningstiden i augusti.

Får du uppbackning av Socialist Alternative?
– De kommer att delta på strejkvaktskedjan och hjälpa till med flygbladen samt prata med studenterna. Fackliga kamrater även i Sverige får gärna skicka stöduttalanden.

Skicka stöduttalande till lärarstrejken: gaughanalison@gmail.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!