LAS-förhandlingen skjuts upp: ”Släng LAS-utredningen i papperskorgen”

Trycket måste hållas uppe för att rädda LAS – skrota det nyliberala januariavtalet! (Foto: Natalia Medina)

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Efter motioner och påtryckningar från facken Seko, Byggnads, Målarna, Kommunal, Elektrikerna och Fastighets backar nu LO-styrelsen om att fortskrida med LAS-förhandlingarna.

Bakgrunden till förhandlingarna om LAS, lagen om anställningsskydd, är det högerprogram som januariavtalet cementerade i sitt 73-punktsprogram som S, MP, C och L står bakom. Där finns det med att LAS ska omformas; det ska bland annat göras fler undantag i turordningsreglerna och bli lättare samt billigare att säga upp personal.
LO-styrelsen har bifallit de tre motionerna från de nämnda facken, som ska avgöras på ett extra representantskap någon gång i augusti:
• Att LO gör en omstart i de pågående förhandlingarna om trygghet och omställning där samtliga förbund ges möjlighet att få insyn, vara delaktiga och påverka förhandlingarna.
• Att LO inte ska medverka till att förändra reglerna om saklig grund för uppsägning i LAS.
• Att LO inte ska medverka till att de tvingande reglerna i LAS görs dispositiva, ens genom centralt kollektivavtal.

”Detta är mycket glädjande”, säger Sekos ordförande Valle Karlsson i ett pressmeddelande, och fortsätter: 
”Våra medlemmar behöver mer trygghet, inte mindre. I spåren av den nuvarande kris hela samhället befinner sig i blir det ännu viktigare. Genom LO-styrelsens beslut har vi nu tillsammans beslutat att vi inte är beredda att förhandla om de grundläggande pelarna i LAS.
Utredningen borde aldrig ha tillsatts. När det nu ändå blev så är mitt bästa råd att slänga den i papperskorgen. Utredningen och direktiven till denna är omoderna.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!