Låt de rika betala krisen

2008-10-01 17:23:23
Vilka ska betala den djupaste finanskrisen se­dan 1929?
Det är huvudfrågan i USA just nu – men den kommer snabbt till Sverige.
Det finns inga skäl att lita på försäkringarna om att krisen blir milda­re här.

Över tusen fackligt aktiva deltog när USA:s LO, AFL-CIO, demonstrerade i veckan på Wall Street mot det paket som Bush och den förre bankdirektören Paulson har lagt fram.
– Krisen är kapitalism­ens och spekulanternas – det är dom som ska beta­la, skrek några av demonstranterna.
I det ursprungliga förslaget fanns inte ens någ­ra begränsningar för direktörernas fallskärmar.
Utan att skämmas sitter ”experter” som för bara någon vecka sedan sa att aktierna skulle stiga nu i TV och varnar för en lång och djup kris.
Men riksbankschefen Stefan Ingves och Swedbanks ledning försöker ännu hålla skenet uppe, trots aktieras och nya krisfakta från Baltikum, där de svenska bankerna har
dominerat spekulationen.

Politiker som i hela sitt liv varit papegojor för den ”fria marknaden”, som exempelvis finansminister Anders Borg, har nu plötsligt börjat kritisera den råa girighet som dominerar världsekonomin. Men Borg är ingen syndare som vaknat för sent, han är bara ute efter att rädda sitt eget skinn.
De som haft privatiseringar högst på sin önskelista – med motiveringen att privat ägande är bäst för samhället – driver nu igenom och applåderar förstatliganden i masska­la.
Glitnir på Island, Fortis i Belgien-Holland, Hypo Hypo Real Estate i Tyskland, Bradford & Bingley i England – det är kapitalisternas värld som har rasat samman. Nu försöker de lasta krisen på arbetarfamiljerna. Varslen i industrin ökar snabbt.
I USA säger båda presidentkandidaterna att det kommer att krävas nedskärningar för att betala ett krispaket.

Socialister är de enda som kan förklara krisen – den är inbyggd i det kapitalistiska systemets extre­ma utsugning och vinst- jakt.
Krisen visar att behovet av arbetarpartier med ett demokratiskt socialistiskt program är akut.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!