Låt dem inte likvidera Saab! Allt stöd till strejk, ockupation och riktiga protester

2010-01-11 20:02:22
De anställda på Saab i Trollhättan lägger enligt TT i morgon tisdag kl 12 ned arbetet för att manifestera en protest mot den planerade nedläggningen. Det sker två timmar innan Bolagsverket på GM:s uppdrag ska offentliggöra vem som ska bli Saabs likvidator, dvs begravningsförrättare.

– Det här är smaklöst. GM:s tajming är urusel och de bär sig riktigt illa åt, säger Unionens fackordförande Anette Hellgren.

– Det är svinaktigt, säger IF Metalls klubbordförande Paul Åkerlund.

Koenigsegg, Spyker, Jan Nygren… Frågan är nu om facken i sista stund kan inse det grundläggande misstaget i att sätta allt hopp till jakten på någon obskyr jultomtekapitalist som ska komma och rädda Saab.

Den enda möjliga räddningen har hela tiden varit att de anställda måste lita till sin egen kollektiva styrka, kampvilja, kompetens och kreativitet – och det enorma stöd som skulle kunna mobiliseras i hela Trollhättan, Västsverige och Sverige om man valde att ta en ordentlig strid.

En nedläggning av Saab och den förlust av 8-10000 jobb detta leder till är helt enkelt oacceptabelt. Det får inte ske!

Rättvisepartiet Socialisterna hoppas att manifestationen i morgon blir mer än en samling under lunchrasten.

Med en strejk till att börja med under resten av dagen och ett klart budskap från ett stormöte för alla anställda att man vägrar samarbeta med en likvidator och att man vägrar gå ned på en nedmontering av fabriken skulle hela landets uppmärksamhet riktas mot Saabs och hela den svenska bilindustrins akuta kris. Stödet från hela arbetar-Sverige skulle bli massivt.

Om kampen mot en likvidation också kräver en ockupation måste detta diskuteras på allvar.

Låt inte regeringen och Maud Olofsson smita undan sitt ansvar. Tvinga sedan IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer och den tama så kallade oppositionen att ställa upp.

Fem i tolv måste kraven ställas att staten omedelbart övertar ägandet under kontroll och förvaltning av de anställda själva. Bäst vore, som ingenjörerna själva sade för ett drygt år sedan, att Saab och Volvo slogs samman (kinesiska Geelys övertagande av Volvo är inte heller någon räddning).

Det är nonsens att inte staten kan tvingas att äga företag när en hel landsändas och hela samhällets intressen kräver det. Till och med GM och Ford ägs om än bara tillfälligt av den amerikanska staten.

De anställdas engagemang och Saabs nya modeller är en början. Under kontroll av de anställda kan bilindustrin sedan bli ett verktyg för en snabb klimatomställning av hela transportsektorn till nya elhybrider, elbilar och en ny sorts kollektivtrafik.

Med en sådan signal skulle det politiska läget i landet i ett slag förändras, och allt vara möjligt.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!