Låt Lisa stanna!

Den inhumana flyktingpolitiken blir bara än mer vedervärdig. Fortsätt kämpa – låt Lisa med flera flyktingar stanna! (Foto: Vilgot Karlsson)

Av VILGOT KARLSSON // Artikel i Offensiv

Fredagen den 22 mars samlades över 100 demonstranter på Gustav Adolfs torg utanför Utrikesdepartementet i Stockholm för att protestera mot den planerade utvisningen av 9-åriga Lisa till Albanien.

Lisa är född i Sverige och har bott sju av sina nio år i Sverige. Majoriteten av tiden har hon bott på familjehem hos Hans och Paulina Backström, som hon ser som sina föräldrar. Lisas biologiska mamma är från Albanien, men befinner sig för tillfället varken i Sverige eller Albanien enligt SVT.
Lisa har haft regelbunden kontakt med sin biologiska mamma, men talar inte albanska och har ingen anknytning till landet. Hennes mamma har sagt till Nya Lidköpings-Tidningen, som först uppmärksammade fallet i maj 2023, att Lisa borde få stanna i Sverige hos Hans och Paulina.
Men trots att Lisa saknar anknytning till Albanien, inte talar albanska, att hon har vuxit upp i Sverige och har alla sina vänner och familj i Sverige säger Migrationsverket att Lisa har en starkare anknytning till Albanien och därför ska utvisas dit. Hans och Paulina Backström har ansökt om att få adoptera Lisa, men har nekats av tingsrätten och hovrätten, och överklagar nu beslutet till Högsta Domstolen.
Men enligt TV4 tänker Migrationsverket inte vänta in HD:s beslut. Gränspolisen i Göteborg har redan fått i uppdrag att avvisa Lisa så snart som möjligt. Till Aftonbladet säger Lisa att Migrationsverket ”inte ens har tänkt prata med mig om vad jag tycker”.

Risken är stor att Lisa hamnar i ett barnhem. De albanska barnhemmen är notoriskt underfinansierade, och den 21 mars rapporterade P4 Skaraborg om att albanska medier har avslöjat att våld och sexuella övergrepp är ett utbrett fenomen. UNICEF har manat myndigheterna att stänga barnhemmen och hitta andra lösningar, men detta har inte skett.
Nu kämpar familjehemsföräldrarna tillsammans med andra eldsjälar i protestgruppen för att Lisas fall ska uppmärksammas. Under demonstrationen talade bland annat Joanna Arvidsson, drivande i kampanjen; Pontus Thorsson, pappa till Lisas klasskompis Ragnhild; Leyla från föreningen Brinn för barnen; samt Anna-Karin Widnersson från Svenska Kyrkan i Järpås, som också sponsrade bussresan till Stockholm. En namninsamling på Skrivunder.se har samlat in över 75 000 underskrifter på mindre än ett år.
Upprördheten mot Migrationsverkets ofattbara beslut lyste starkt i många av talen, och den röda tråden som finns med i varje aspekt av kampanjen mot utvisningen är tydlig: Följ Barnkonventionen!
Flera jämförde tidigare myndighetsbeslut som har lett till att barn far illa eller skadas, som fallet med Tintin eller Esmeralda (Lilla hjärtat), och poängterade att det slutgiltiga ansvaret ligger hos regeringen.

På söndagen den 24 mars fortsatte kraftsamlingen till stöd för Lisa med en demonstration i Lidköping som samlade flera tusen deltagare.
Kampen för Lisa visar hur avhumaniserande, rättsosäker, barnkonventionsförnekande och iskall den svenska asyl- och migrationspolitiken är.
Lisas fall är för många en ögonöppnare om hur hemsk vardagen är för alla som har upplevt Migrationsverkets döva öron, som väntar på att gränspolisen ska knacka på dörren eller att utvisningsbeslutet dyker ner i brevlådan.
Nu måste ropen fortsätta skalla: Låt Lisa stanna! ■

För den som vill skriva under namninsamlingen finns den här: https://www.skrivunder.com/signatures/stoppa_utvisningen_av_attaariga_lisa/

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!