Låt Odell åka flyttkarusell!

2008-10-22 22:44:14
Lördagen den 18 oktober demonstrerade 500-600 personer i Stockholm till försvar av hyresrätten. Demonstrationen riktade sig både mot ho­tet om marknadshyror och ombildningkampanjen, som visat sig vara ett fiasko.

Som arrangörer stod 43 organisationer. Att det är frågan om en gräsrotsrörelse byggd av aktivister märktes på alla bra tal som hölls.
– De som förespråkar ­marknads- hyror menar att bostadsköerna skulle mins­ka då färre skulle ha råd med den hö­ga hyran. Hur skulle det vara om Mats Odells trolleritrick skulle använ­das inom till exempel vården? Om priserna på hjärtoperationer höjdes så mycket att ingen hade råd att efterfrå­ga dem skulle köerna försvinna. Men det skulle ju inte vara bra, sa Camilla Salomonsson från nätverket Rädda Hyresrätten.
Helen Sigfridsson från Makalösa Föräldrar förklarade att marknads­hy­ror skulle slå hårt mot ensamståen­de föräldrar.
– Ensamma föräldrar bor ofta trångt redan, föräldern sover i vardagsrummet och barnen i det enda sovrummet. Om hyrorna höjs, vart ska vi då ta vägen?, sa hon.

En annan grupp som drabbas hårt av högerns bostadspolitik är hemlösa.
– Jag har själv varit hemlös fram till för ett halvår sedan. Jag bodde i 15 år i trappuppgångar och på bussar. Jag hade tur och fick en försökslägen­het via socialförvaltningen, men när hyresrätten inte finns längre kommer den vägen ur hemlöshet inte att finnas, då hemlösa inte kan köpa en bostadsrätt. På så sätt permanentas hemlösheten, sa Kristina Paulsrud, från förening­en Stockholms hemlösa.
– Ungdomar och kvinnor är grupper bland vilka hemlösheten ökar. Hemlöshet är ett fattigdomsproblem, det som behövs är billiga, små hyres­rätter, som det finns allt för få av idag, la Uno Olofsson till, som också är medlem i Stockholms hemlösa.

Robin Moberg från studentkåren på Södertörns högskola berättade att få studenter har möjlighet till ett anständigt boende i Stockholm och därför flyttar många ifrån stan.
Flera bra musiker uppträdde på demonstrationen, bland andra Sanna Carlstedt och Johan Johansson som sjöng om hemlöshet, vilket gladde en hemlös kvinna som gick fram och dansade framför scenen.
Efter tal och musik tågade dmonstrationen på söders gator under rop som ”Låt Mats Odell åka flyttkarusell” och ”När marknaden får styra blir hyrorna för dyra”.

Karin Wallmark

RS / Offensiv kräver ▼

  • Stoppa införandet av marknadsliknande hyror.
  • Nej till ombildningar till bostads­rätter. Stoppet för ombildningar måste gälla hela staden. Nej till utförsäljning till privat­värdar.
  • Bygg fler människo- och miljö­vänliga allmännyttiga lägenheter med rimliga hyror.
  • Rusta upp allmännyttan på hyresgästernas villkor.
  • Utarbeta en räddningsplan för dem som redan ombildat. En möjlighet att återgå till kommu-nalt boende för dem som vill. En enkel utväg för dem som anmält intresse för ombildning.
  • Ökat inflytande i boendet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!