Latinamerikas kvinnor reser sig mot förtrycket

En landsomfattande kvinnostrejk i Mexiko, ”En dag utan oss”, ska äga rum den 9 mars.

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Kvinnokampen trappas upp världen över, och Latinamerika är inget undantag. I Argentina ser det ut som att kampen för aborträtten äntligen kommer att vinnas, och i Mexiko planeras en landsomfattande kvinnostrejk den 9 mars där kvinnorna kommer att helt försvinna från samhället under en dag.

Kampen för rätten till abort i Argentina har pågått i många år och har fått nedslag efter nedslag. Men aktivisterna har inte gett upp och nu finns det en verklig chans att abort kan komma att legaliseras. Rörelsen växer konstant och innebär ett ständigt tryck på Argentinas politiker.
Landets nya president, Alberto Fernández, har gått ut med att han ska skicka ett lagförslag till kongressen om en legalisering av abort. Det är första gången i landets historia som ett sådant förslag stöds av presidenten, något som skulle vara otänkbart för bara några år sedan.

Idag är abort i Argentina förbjudet och straffbart med fängelse, förutom i våldtäktsfall eller om kvinnans hälsa är i fara. Men dessa undantagsfall har man kunnat gå runt och många som borde ha beviljats abort har ändå inte fått det. Detta leder till att det sker mellan 350 000 och 500 000 illegala aborter i Argentina varje år, vilket riskerar lika många kvinnors liv och hälsa.
Men abortmotståndarna finns fortfarande kvar, till stor del i form av den katolska kyrkan. På Internationella kvinnodagen den 8 mars planerar kyrkan att hålla en särskild mässa för att ”försvara livet och försvara våra kvinnor”. Den katolska kyrkan utgör fortfarande ett stort hot mot kvinnors rättigheter och måste motas bort från politiken, då den är en stark konservativ kraft som konservativa kan luta sig mot.

I Mexiko har kvinnor tröttnat på det konstanta våldet och hotet om våld som hänger över alla kvinnor och flickor i landet. Det beräknas att runt tio kvinnor mördas varje dag. Under 2019 ökade antalet rapporterade fall av könsrelaterat våld med 59 procent jämfört med året innan, och var femtonde minut tar Mexikos SOS Alarm emot ett samtal om våld mot kvinnor. 
Under de senaste veckorna har ett stort antal protester och demonstrationer genomförts mot våldet mot kvinnor, och mot regeringens brist på agerande.
Den 9 mars planeras en landsomfattande kvinnostrejk i Mexiko vid namn ”En dag utan kvinnor”. De som deltar i strejken kommer inte att gå till jobb eller skola, inte gå och handla eller ens visa sig på gatorna. 

Det är nu mycket viktigt att kampen fortsätter och trappas upp ytterligare. I Argentina måste president Fernández och hela parlamentet pressas hårt för att en legalisering av abort faktiskt ska röstas igenom, och när abort blir legaliserat är det dags för kamp om nästa rättighet. 
I Mexiko kan kvinnostrejken den 9 mars ha en enorm inverkan på samhället om många deltar. Där gäller det också att de håller ut och inte ger med sig, utan fortsätter att kämpa tills alla rättigheter är vunna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!