Lekki-massakern: Sparka ut Buharis mördarregim

Den massiva rörelsen mot polisens brutala och dödliga våld har blivit till en revolt mot hela systemet och fått ”generalstrejksliknande karaktär” (Foto: TobiJamesCandids / Wikimedia Commons).

av Movement for a Socialist Alternative, MSA (ISA i Nigeria) // Artikel i Offensiv

En växande ungdomsrevolt har skakat de styrande i Nigeria de senaste veckorna. Parollen #EndSARS riktas mot en polisstyrka (Special Ant-Robbery Squad) som fungerat som en ökänd dödspatrull.
Protesterna har vuxit från hundratals till tusentals till närmast en generalstrejk i början av förra veckan – allt var stängt. Då slog statliga styrkor till och minst 12 demonstranter dödades. Det kommenteras här nedan av MSA (Movement for a Socialist Alternative, ISA i Nigeria).
Den senaste veckan har stora grupper ungdomar också hittat minst fyra stora lagerhus med mat och annat som skulle gå till behövande under pandemin, men som gömts undan av korrupta politiker.

Protesterna mot polisbrutalitet i Nigeria har tagit en våldsam vändning då polisen har skjutit mot fredliga demonstranter. Enligt Amnesty har åtminstone 12 personer dödats. 
Vi i MSA fördömer starkt den blodiga repressionen mot de fredliga #EndSARS-demonstranterna vid Lekkis tullgräns. Lekkis tullgräns och Alausa Secretariat har varit bland de två största samlingsplatserna för massmobiliseringarna i delstaten Lagos mot SARS och polisbrutalitet de senaste veckorna. 
Protesterna har sen starten organiserats på ett fredligt och lugnt sätt.

Protesterna tog en ny vändning när regimen och dess sympatisörer började mobilisera och finansiera skurkar att attackera demonstranter i Abuja- och Alausa-områdena i Lagos. Det var tydligt att det bara var en tidsfråga innan regimen utlyste fullt krig mot #EndSARS-protesterna i landet.
Den Buhari-ledda regimen har visat att den är lika brutal som alla andra kapitalistiska makteliters i att förtrycka fredliga demonstranter, trots att den framhäver sig som en ”förändringsregim”. 
Det visas av att man skickar militären med pansarvagnar och kulsprutor mot fredliga demonstranter i skydd av nattens mörker, där man har dödat och skadat många vid Lekkis tullgräns. Det visar deras hat och respektlöshet för demokratiska rättigheter.
Faktum är att #EndSARS-protesterna mot polisen och dess grova brutalitet mot arbetarna och oskyldiga i landet närs av den nigerianska härskande klassens natur och karaktär, med kapitalismens ”gå med på det eller dö”-beslagtagande av samhällets resurser för sig själva. 

Vi i MSA kräver att Buhari-regimen ställs till svars för varje förlorat liv. Lika ansvariga håller vi delstaten Lagos guvernör, Mr Babajide Sanwo-olu.
Det 24 timmar långa utegångsförbudet som Lagos utfärdade, där några fåtals agerande likställdes med den fredliga massans, var blott förstadiet och i samma modell som skjutningarna. 
En del av denna koordinerade konspiration och mordiska massaker var också nedstängningen och borttagandet av videokamerorna och gatubelysningen vid Lekkis tullgräns innan trupper skickades dit för att meja ner demonstranterna. 
Vi vet att det dödliga våldet är en desperat åtgärd för att slå tillbaka den växande #EndSARS-proteströrelsen, som har vuxit från ungdomsprotester mot polisbrutalitet till att få en generalstrejkskaraktär, där arbetsplatser har stängts ner och gatubarrikader har uppstått i hela landet. Paroller som ”Ett slut på regimen nu!” riktar sig direkt mot regimen, vars inkompetens är tydlig för alla att se.

#EndSARS-proteströrelsen har vuxit från ungdomsprotester mot polisbrutalitet till att få en generalstrejkskaraktär.

Det finns inget bättre tillfälle för massorna i den organiserade arbetarklassen att visa sin styrka genom en 48 timmar generalstrejk i fullt stöd till protesterna och i fördömande av morden av oskyldiga. 
Om fackledningarna återigen fegar ur från denna historiska nödvändighet kommer de avslöja sig själva. Då bör arbetarna kampanja för en ny ledning som sätter deras intressen först, snarare än att försvara den Buhari-regim som om och om igen har visat att den inte bryr sig om arbetarklassens välbefinnande. 
Kyrkorna och moskéerna måste också höja sina röster och mobilisera sina medlemmar och församlingar att fortsätta ställa krav på regimen att upphöra. 

En landsomfattande konferens bestående av arbetarrepresentanter från olika sektorer av ekonomin, fattiga bönder och alla förtrycka massor måste sammankallas. 
Även vanliga poliser och soldater borde ha rätt att välja representanter till en sådan konferens för att enas med massorna i beslut om vägen framåt för att få ett slut på den statliga repressionen och den ekonomiska svältkuren.
På en sådan konferens skulle MSA argumentera för att arbetarklassen och de fattiga massorna tar kontroll över Nigerias rikedomar och resurser för att demokratiskt planera för allas behov och för att få ett slut på kapitalismens ekonomiska tyranni. 

MSA manar också till vanliga poliser och militärer att förkasta alla orders från deras officerare att attackera och förtrycka demonstranter. De borde vägra att använda vapen mot arbetarklassen och istället förena sig med demonstranterna och ställa sig bakom deras krav, vilket skulle gynna alla.
Polischefen Adamu Adamu måste avgå, liksom militärchefen general Brutatai och andra toppar inom militären måste göra, för att morden på demonstranter ska få ett slut och för att arbetarmassorna ska ta sig an uppgiften att få ett slut på Buhari-regimen och kapitalismen.
Vi manar också till ett nytt massparti för arbetarna, samtidigt som vi också uppmanar till att ansluta sig till och bygga Socialist Party of Nigeria [valsamarbete där MSA ingår] och påbörja kampen för att få ett slut på kapitalismen via en socialistisk revolution.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!