Libanon: ”Bankerna som är tjuvarna!”

Spektakulära scener har utspelat sig i Libanon, där allt fler rånar bankerna för att få ut sina egna pengar (Foto: CC BY-SA 2.0).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den ekonomiska krisen i Libanon är extrem och blir bara värre. Enligt FN har 80 procent av befolkningen ”kastats ner i fattigdom” sedan den ”ekonomiska härdsmältan” påbörjades 2019. Sen dess har pandemi, krig, flaskhalsar i produktionskedjorna och skenande inflation lett till extrema prisökningar på allting – och ett fattigt, upproriskt folk.

Libanon har skakats av massprotester mot det korrupta styret och fattigdomen i vågor ända sedan 2019, då kriserna har avlöst varandra.
Den officiella arbetslöshetssiffran har nu nått hisnande nivåer – från omkring 11 procent 2018 till omkring 30 procent i början av året, och har enligt rapporter fortsatt att öka sedan dess (även om exakt statistik är svår att finna), medan ungdomsarbetslösheten (15-24 år) låg på otroliga 47,8 procent i september.
Enligt organisationen Empower i Libanon, som samarbetar med Unicef för att ge folk chans till jobb och olika livsmöjligheter, är detta ”katastrofalt”:
– Det är väldigt stressfyllt för alla. Alla letar efter ett jobb, och situationen generellt är katastrofal då krisen bara blir värre och värre, säger Yara från Empower till Unicef den 16 september.

Och ända sedan 2019 har Libanons banker gradvis infört allt värre kontroller på folkets uttag av pengar, vilket har medfört att miljontals har utestängt från sina besparingar (som ofta är i utländska valutor då det libanesiska pundet har väldigt lite värde). Al Jazeeras Zeina Khodr förklarar den 15 september att:
– Varje gång du tar ut pengar är det för ett värde långt under marknadsvärdet. Om du till exempel tar ut 700 dollar får du 200 dollar. Det är en de facto ”hårklippsfinansiering” [en minskning av värdet på en tillgång; i detta fall den extremt ofördelaktiga växelkursen för det libanesiska pundet när man tar ut pengar].
Många libaneser har nu därför börjat ”råna banker” – men det är sina egna sparpengar man ”stjäl”! De har blivit erkända som ”folkets hjältar” i ett Libanon där allt fler inte har något som helst förtroende för makthavarna eller systemet.
– Tjuvarna är bankerna, regeringen och alla de rika som skyddar dem, som en invånare i Beirut träffsäkert förklarade det till ABC News den 16 september.

Världsbanken menar att Libanon genomlider den värsta ekonomiska krisen av alla länder just nu, kanske den värsta ekonomiska krisen någonsin till och med.
Samtidigt som folket desperat försöker ta ut sina egna pengar har storbankerna hjälpt de högt uppsatta tjänstemännen och makthavarna att slussa ut pengar och tillgångar från landet för att skydda sina egna förmögenheter. Det har naturligtvis bara ytterligare spätt på ilskan och ökat antalet ”bankrån”.
Vad som äger rum i Libanon är dock inte ett enskilt fenomen. Kapitalismen globalt är ett krisande system. I land efter land ökar klyftorna snabbt i denna era av världsoordning där den härskande klassen lägger bördan på arbetares, fattigas och förtrycktas axlar.
Och det blir allt mer uppenbart för allt fler att systemet inte har några lösningar – vilket leder till uppror, revolter, protester och motstånd.

Det är desperata aktioner som just nu äger rum i Libanon som förtjänar stöd, men för att verkligen kunna förändra de materiella omständigheterna i grunden och i längden för hela arbetarklassen krävs det en samordnad, enad rörelse mot korrupta makthavare och det kapitalistiska systemet.
Arbetarklassens organisering är avgörande i detta skede, i Libanon likaväl som globalt.
Krav behöver resas på att förstatliga bankerna under demokratisk kontroll och styre underifrån för att förhindra att bankerna stjäl folkets pengar. Det är också ett nyckelkrav för att ställa om samhället från vinstjakt och utsugning till resurser utifrån behov.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!