Libanon: Ilskan mot åtstramningar och nyliberalism har inte lagt sig

Huvudstaden Beirut. Ilskan mot åtstramningar och orättvisor har inte försvunnit, snarare förstärkts (Foto: World Bank Photo Collection / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Fjolåret var synonymt med masskamp mot förtryck, åtstramningar och nedskärningar. Nu har ilskan återigen eldats på i Libanon, där hundratals tog till gatorna efter att militären sköt ihjäl en 26-årig demonstrant förra veckan.

Antiåtstramningsprotesterna i Libanon blev till en enorm folklig rörelse i likhet med de många andra samtidiga massrörelser globalt ifjol. Massorna har inte haft råd med basvaror och bensin i landet. Under coronapandemin har kampen tvingats ta paus – men pandemin har också förvärrat situationen för arbetarklassen.
I Libanon var fattigdomsnivån innan pandemin omkring 50 procent; nu lever över hälften av befolkningen under fattigdomsgränsen på grund av den strikta nedstängningen i landet.

På grund av den pressade situationen tog massorna återigen till gatorna. Måndagen den 27 april sköts en ung demonstrant av militären och avled dagen efter, vilket ledde till upploppsliknande scener i flera av Libanons storstäder de efterföljande dagarna.
Särskilt riktade sig protesterna mot militären och bankerna. Ilskan mot militären är inte bara på grund av dödsskjutningen, utan också för att de skyddar status quo.
– Armén är inte våra bröder. De skjuter oss för att skydda politikerna, sa en ung kvinna till lokalpressen i Beirut den 29 april.
Bankerna representerar kapitalet. Den stränga kapitalkontrollen och att de har stoppat uttag av utländska valutor, som tidigare har varit standard för libaneserna, har kastat ner många fler i fattigdom.

Protesterna lär sannolikt komma tillbaka i ännu större omfattning när virusets spridning har hejdats. De styrande i Libanon har all anledning att oroa sig för arbetarklassens kommande vrede. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!