”Libanon – solidaritet!”

2006-08-09 16:01:25
I Stockholm, Göteborg, Karlstad, Kristianstad, Malmö, Piteå, Skellefteå, Gävle, Umeå, Uppsala, Västerås och Östersund demonstrerade tusentals mot Israels terrorbombningar i Libanon och Gaza på lördagen.

I Stockholm tog 2 000 demonstranter Kungsträdgården i besittning och marscherade till Israels ambassad följt av USA:s. Vid polisens kravallstaket överröstes ambassadsvillorna med öronbedövande talkörer som ”Bojkotta Israel” och ”Palestina – Solidaritet”.
Långt ifrån den upploppsstämning som media beskrivit samlade demonstrationen en enorm bredd av människor från hela världen som Libanon, Palestina, Irak, Iran och latinamerika. Föräldrar med barnvagnar, ungdomar och äldre, alla slöt upp.
En grupp Hizbollah-anhängare och folk från Irans ambassad ropade sekteristiska talkörer som hetsade mot judar, vilket var förkastligt och inte gynnar kampen mot imperialismen. De var framför allt inte representiva, vilket manifesterades då andra gav svar på tal genom att ropa ”Internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet”.
En mycket hög kampstämning präglade även lördagens demonstration i Göteborg. Men också tårar och frustration över släktingar och vänner i krigszonen som fick utlopp. Mer än 2 000 människor deltog i manifestationen
Vänsterpartiets talare tog som enda lösning upp bojkott av israeliska produkter, som vin, frukt och grönsaker, samt stopp för allt svenskt samarbete med Israels regering.
Kommunistiska Partiets talare Ulf Nilsson skanderade ut kraftigt populistiska hyllingar till ”frihetskämparna” i Hizbollah och därmed den extrem-högerpolitiska islamism de står för.
En grupp irakier protesterade mot att de inte tilläts gå under egna paroller i demonstrationen. Tyvärr fortsätter arrangörerna, däribland Kommunistiska Partiet och Palestinska riksförbundet, att försöka styra det politiska innehållet för andra organisationer.
Till toner av latinamerikansk musik samlades över 1 000 personer på Gustav Adolfs Torg i Malmö till en välorganiserad och högljudd demonstration, arrangerad av Palestinska och Libanesiska Föreningen.
Per Gahrton, miljöpartist och ordförande i Palestinagrupperna talade om rasism och likställde Israels agerande med Sydafrikas apartheid.
Efter en tyst minut för de som fallit offer i kriget skallade ropen –“Länge leve intifadan” – och malmöartisten Behrang Miri framförde en låt på temat våld och imperialism och fick med sig folksamlingen.
– Ta saker i egna händer! Låt klasskampen börja! gick refrängen.

Socialism i Piteå

I Piteå samlades 300. Bland talarna fanns Johannes Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna, som också citerades i Piteåtidningen.
– Kapitalismen kan varken ge palestinierna en egen stat eller nationellt självbestämmande. Fredsavtalet kunde inte ens ge dem en bättre levnadssituation. Tvärtom har situationen och förtrycket förvärrats. I det Palestina som en gång var ett medelinkomstland lever idag 70 procent i fattigdom och arbetslösheten är tre gånger högre än 2000.
Johannes förklarade också att arbetarklassens förmåga att organisera sig självständigt från de högerpolitiska islamisterna kommer att vara avgörande för mellanösterns framtid.
– Vi måste återknyta traditionerna från den första intifadan som hade socialistiska inslag. Då appellerades kampen till arbetare inne i Israel och enade protesterna över etniska gränser. Israeliska arbetare attackeras också av staten Israel genom en nyliberal politik, sade Johannes.
Demonstrationer runt om i hela världen visar hur Israels terrorbombningar upprör och väcker till kamp. Men för att pressa imperialisterna till reträtter krävs det mer. Hela fackföreningsrörelsens ingripande världen över kommer att vara avgörande för att stoppa krigsproduktion, och transporter, framför allt i Israel och USA.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!