Livet som arbetare i dagens samhälle

av Cissi Lamke // Artikel i Offensiv

Sverige har en stolt tradition av arbetarförfattare. Ivar Lo Johansson och Moa Martinsson tillhör Sveriges främsta författare. Harry Martinsson och Eyvind Jonsson har till och med fått Nobelpriset för sina skildringar av fattigsverige.

Om det nutida Sverige skriver bland andra Elsie Johansson och Aino Trosell. Den sistnämnda med en städerskas perspektiv. Henrik Johansson tillhör en yngre generation (född 1973). Han har gett ut flera romaner där arbetslivet spelar en stor roll. Hans senaste bok, Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött, skildrar livet som kock, både på McDonald’s, i storkök och på restauranger.

Och man behöver inte ha arbetat i restaurangbranschen för att känna igen situationer och relationer från sitt eget arbetsliv. Boken består av korta diktliknande berättelser som till exempel beskriver mötet med en arbetskamrat eller relationen till en chef. Det står exempelvis helt klart att en chef aldrig kan bli en i gänget på arbetsplatsen.
Man kan exempelvis få läsa: ”En chef kom till mej och sa: Vad firar du egentligen? Jag sa: Jag firar att jag slutar här på denna helvetes plats, som jag hatar av hela mitt hjärta, och jag sörjer att det inte är på våra villkor.”

Boken är lättläst och lätt att känna igen sig i. Den är också skriven med en nypa humor. Men det är inget man sträckläser. Alla som har eller har haft en arbetsplats kan säkert känna igen sig i boken och ha glädje av den. Här följer ett avsnitt ur boken:
”En arbetsnatt gick vi till omklädningsrummet och min arbetskamrat sa: Ska du inte duscha efter jobbet? Jag sa: Jag vill lämna fabriken bakom mig så fort jag kan. Han sa: Jag vill lämna lukten av svett och deg bakom mig så fort jag kan. Och vi förstod varandra.”

Författare: Henrik Johansson
Förlag: Verbal Förlag
Utgivningsår: 2022
Antal sidor: 190

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!