Livsfarlig arbetsmiljö vid Förbifartens bygge – entreprenören stoppas

av Ammar Khorshed

Arbetsmiljön vid Förbifartsbygget är fortsatt katastrofdålig (foto: Flickr CC / Staffan Vilcans).

Det omstridda motorvägsprojektet Förbifart Stockholm har stött på bakslag. Arbetsmiljöverket har utdelat miljonviten för allvarliga arbetsmiljöbrister och Trafikverket har tvingats att sparka ut byggentreprenören.

Lovön Samverkan AB (LSAB) har haft i uppdrag att bygga motorvägstunneln genom Lovön i Ekerö kommun. Kontraktet är värt 3,7 miljarder kronor, av motorvägsprojektets totala budget på 30 miljarder kronor.
Arbetsmiljöproblemen vid bygget har varit kända länge och dokumenterades redan under år 2017 efter Arbetsmiljöverkets inspektioner. Bland annat hanteras sprängämnen på ett livsfarligt sätt, vilket ledde till att en arbetsmiljöinspektör blev skadad av en tunnelsprängning under en inspektion, rapporterade Arbetet den 14 maj 2018. 
Byggvärlden rapporterar att Arbetsmiljöverket har anmärkt brister i 37 fall vid inspektioner av LSAB:s och dess underentreprenörers arbete. Verkets arbetsmiljöinspektör Thomas Ekström säger till Byggvärlden den 14 mars:
– Entreprenören har brustit på många olika sätt i de olika ärenden vi har hanterat hittills. Det rör sig om systematiska brister i arbetsmiljöarbetet, och det finns även stora kunskapsbrister avseende arbetsmiljö, de saknar kunskap om de regler som gäller på vår arbetsmarknad.

Arbetsmiljöverket har utdelat miljonviten till LSAB och Trafikverket. Trafikverket har svarat med att säga upp avtalet med LSAB och ska påbörja upphandling av en ny entreprenör.
Även om det är entreprenören som har misskött sig är det Trafikverket som i slutändan har det övergripande ansvaret för att projektet ska följa lagar och riktlinjer. Problemet har inte uppstått av en tillfällighet.

Upphandlingar genom underbuds­konkurrensenskapar ett system där de som vinner kontrakten ofta gör det med ett för lågt pris för att det ska vara möjligt att både upprätthålla en god arbetsmiljö, god kvalitet på arbetet och samtidigt generera vinst till ägarna. 
Underbudskonkurrensen är tänkt att spara skattepengar. Men andra sidan av myntet riskerar att bli livsfarlig arbetsmiljö, försenade och fördyrade projekt. 
Det är bara genom utförande i offentlig regi som den demokratiska kontrollen och insynen över projekten kan säkerställas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!