Ljusning för långtidssjuka?

Grundskoleläraren Bitti har lidit av covid-19:s sviter i över nio månader (Foto: Privat).

av Britta Berggren // Artikel i Offensiv

För närvarande ska den som har varit sjukskriven i mer än 180 dagar och inte kan återvända till sin ursprungliga arbetsplats söka jobb på hela arbetsmarknaden. Med pandemin inträffar många långa sjukskrivningar. 

Efter lång fördröjning har regeringen därför den 21 december lämnat in ett förslag till riksdagen om en tillfällig utökning av antalet sjukdagar till 365 dagar innan prövning mot hela arbetsmarknaden. Detta skall gälla retroaktivt, för att inkludera de som uppnår 180 dagar den 21 december eller senare. De som redan har utförsäkrats omfattas dock inte. 
Offensiv har pratat med Bitti, en grundskolelärare i Luleå som är coviddrabbad. Hon har varit sjuk i över nio månader. 

– Jag blev antagligen smittad i april, troligen på jobbet. Jag har haft det jobbigt med trötthet, nervsmärtor och hög puls.
Kanske är det för att Bitti drabbades så tidigt i pandemin som det inte fanns så många utbildningar i hygienrutinerna. De blev bara informerade om nödvändigheten av att tvätta händerna.
Bitti har haft bra kontakt med Försäkringskassan, men 180 dagar är inte så mycket när man är sjuk. 
– Det är galet om man ska behöva prövas mot hela arbetsmarknaden och kanske behöva jobba med något som man inte är utbildad i för att man inte orkar med sitt ordinarie arbete.
Istället borde regeringen komma med något rehabiliteringsförslag.
– Det har varit bra och underlättande att det funnits en covidförening, ett slags patientförening, där man kan ta kontakt, bland annat via Facebook. Det är en grupp där man kan få tips och råd om hur man ska gå tillväga i olika situationer.

Bitti gick tillbaka och arbetade två veckor i juni, då hon kände att det var viktigt med betygsättning av ”hennes” elever. Nu jobbar hon på 100 procent igen, men har fått speciella uppgifter, så hon inte träffar så många människor.
– Jag är livrädd över att bli smittad igen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!