LO-ledningen får bakläxa om arbetsrätten

(Foto: Fredrik Hjerling)

När den socialdemokratiska partiledningen i Januariavtalet gick med på ett försvagat anställningsskydd med ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna” hoppades man att detta skulle kunna lösas på ”frivillig” väg genom förhandlingar mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv. I stället ledde de eftergifter som LO-toppens förhandlare har gjort i länge mörkade förhandlingar till en djup splittring, där sex förbund som tillsammans har en stor majoritet av LO:s medlemmar på ett dramatiskt möte med LO-styrelsen den 5 december förklarade att de inte ger sitt mandat för LO att förhandla. 

Enligt LO:s tidning Arbetet begärde LO redan i november 2017 förhandlingar med Svenskt Näringsliv för att få bort allmän visstid och hyvling och att fler ska ha heltidsjobb. Svenskt Näringsliv svarade att de i så fall vill få bort inte bara turordningsreglerna utan också saklig grund som villkor för uppsägningar. 

Motsättningarna om detta exploderade i LO:s avtalsråd den 29 november sedan det visade sig att den arbetsgrupp med jurister, som letts av LO:s tidigare avtalssekreterare Erland Olausson som ”opartisk ordförande”, presenterat en ”avsiktsförklaring” som ett underlag för en principöverenskommelse. Enligt en gummiformulering i denna skulle ”god sed på arbetsmarknaden” ersätta dagens turordningsregler och krav på ”saklig grund” för uppsägning. 

Där gick också gränsen för sex kritiska förbund under ett laddat extramöte med LO:s styrelse den 5 december.

– Vid sittande bord meddelade vi, Seko, Byggnads, Målarna och Fa- stighets officiellt att vi drar tillbaka vårt mandat för LO att förhandla, förklarade Kommunals ordförande Tobias Baudin i Arbetet den 30 januari.

Trots dessa avhopp beslutade LO-styrelsens majoritet att godkänna avsiktsförklaringen, som också innebar att förhandlingarna ska fortsätta i augusti, efter ett avbrott för avtalsrörelsen. Till dess ska tre partssammansatta arbetsgrupper fram till slutet av maj titta på omställning, arbetsrätten och möjligheten att ha kvar en a-kassa som finansieras av fack och arbetsgivare utan statlig inblandning. Mot detta reserverade sig utom de fem avhopparförbunden Kommunal, Seko, Målarna, Fastighets och Byggnads, som inte ens fick tid att läsa igenom förslagen, även Pappers, som redan från början hoppat av förhandlingarna.

”Rör inte saklig grund. LO måste avbryta förhandlingarna om LAS och göra en omstart”. Det är nu enligt tidningen Kommunalarbetaren de likalydande kraven i fem förbundsmotioner till LO-kongressen i juni. Om de kritiska förbunden står fast vid detta råder ingen tvekan om att de har en majoritet av LO-kongressen bakom sig.

Den politiska pressen mot både LO-toppen och S skulle bli enorm om en minoritet av LO tillsammans med PTK och Svenskt Näringsliv fortsätter förhandlingarna  i öppen trots mot LO-kongressen. Vänsterpartiet har också meddelat att partiet tänker väcka en misstroendeförklaring även emot en sådan framförhandlad försvagning av LAS-reglerna där stora och viktiga LO-förbund står utanför, om och när resultatet läggs fram i riksdagen. ■

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!