LO, TCO och Saco: ”Konstruktivt” klimatmöte utan kampuppmaning

Även om facktopparna bedyrar att en klimatomställning ”måste och ska ske” kommer de inte utnyttja det politiska strejkvapnet i detta ändamål (Foto: LO).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Karl-Petter Thorwaldsson (LO), Eva Nordmark (TCO) och Göran Arrius (Saco) – ordförande för de tre fackliga centralorganisationerna – hade i fredags ett möte med representanter för Fridays for Future, som på LO:s hemsida beskrivs som ”konstruktivt”.

Att Parisavtalets mål måste nås, var alla eniga om, enligt en kort artikel om mötet på LO:s hemsida, som också Eva Nordmark har lagt ut på TCO:s hemsida. Enligt LO:s ordförande Karl-­Petter Thorwaldsson handlade en viktig del av diskussionen om att kostnaderna för klimatomställningen måste fördelas rättvist. 
– Unga ska inte betala med sin framtid. Vanligt folk ska inte betala med sina jobb. Klimatomställningen måste och ska ske, och kostnaderna för den ska fördelas jämlikt, citeras Thorwaldsson. 
– Jag är mycket imponerad över engagemanget och målmedvetenheten hos den globala rörelse som har skapats till försvar för klimatet. En nödvändig grön omställning måste gå hand i hand med trygghet och utvecklingsmöjligheter i arbetslivet, när jobb försvinner och förändras, säger Eva Nordmark.
– Arbetsmarknadens parter måste också tillsammans sätta press på politikerna för en grönare utveckling av arbetsmarknaden, säger Göran Arrius.

LO, TCO och Saco tydliggjorde också att en politisk strejk inte är aktuell den 27 september 2019. Däremot uppmanas centralorganisationernas medlemmar och förtroendevalda att, om de själva vill, ”delta i olika manifestationer den aktuella dagen. Detta sker utanför ordinarie arbetstid eller efter överenskommelse med arbetsgivaren”.
På Offensivs frågor om vad LO då gör för att nå ut till förbund och medlemmar med uppmaningen att delta i manifestationerna svarar LO:s pressekreterare Malin Fagerberg Wikström att ”uppmaningen framför allt har spridits i sociala medier” och att ”jag hänvisar till texten på vår hemsida för mer information om mötet”.

Få aktiva i FFF eller klimatrörelsen i stort är särskilt imponerade över den överslätande klapp på axeln som detta ger intryck av. Nu gäller det att pressa på både centralorganisationerna och fackförbunden för att de på allvar sprider uppmaningen och ser till att facken sluter upp med egna fanor och banderoller i manifestationerna.

En av dem som nu ställer frågan till sitt eget förbund är sjuksköterskan Katja Raetz: 
”Idag läste jag med glädje att Eva Nordmark skriver att TCO tillsammans med LO och Saco uppmanar medlemmar och förtroendevalda att delta på klimatmanifestationer den 27 september (…) Frågan som jag nu ställer är, på vilket sätt Vårdförbundet som en organisation inom TCO ställer sig till det? Kommer informationen skickas ut till förtroendevalda och medlemmar med information om protestdagen den 27 september och uppmaning att delta? 
Enligt min uppfattning har fackföreningar en stor roll att spela i att tillsammans med eleverna som har startat rörelsen att pressa ansvariga politiker om att det behövs akuta åtgärder snarast med minskade utsläpp av växthusgaser för att vända den fortsatt ökande trenden”, skriver Katja och fortsätter: 

Facklig kamp krävs för att säkerställa en rättvist fördelad klimatomställning så att inte de svagaste drabbas. Risken är också att det är de svagaste som kommer drabbas allra mest av klimatförändringarna samtidigt. Arbetsmiljön är redan påverkad negativt av de överlag allt vanligare värmeböljorna och i slutändan kommer varken jobb eller välfärd att finnas på en döende planet. Allt detta borde egentligen vara skäl nog för att kunna utlysa politisk strejk.
Därför hoppas jag att både Vårdförbundet och TCO inte bara uppmanar till deltagande den 27 september, utan fortsätter att engagera och fördjupa sig i klimatfrågan. Det skulle också vara önskvärt att Vårdförbundet synligt deltar på manifestationer med banderoll, flaggor eller liknande profilprodukter för att visa Vårdförbundets stöd.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!