”LO-toppen borde skämmas”

2008-02-20 12:33:35
IF Metall på Scania i Södertälje rasar över LO-toppens roll i AMF Pensions utförsäljning av A-aktier till tyska MAN, som länge har försökt ta kontrollen över Scania, som är världens mest lönsamma och tekniskt ledande lastbilsjätte.

Trots att LO-ledningen har 5 av 11 platser i styrelsen för AMF Pension (de 6 övriga tillsätts av Svenskt Näringsliv), gjorde man ingenting för att stoppa affären.
– De har glömt bort att vi har en industri och är fast i ett kvartalskapitalistiskt tänkande. Det gör oss jävligt upprörda. Hela det där gänget borde skämmas, säger verkstadsklubbens ordförande Kjell Wallin till Offensiv.
Scanias tyska huvudkonkurrent MAN har nu tillsammans med Volkswagen tillskansat sig 52 procent av rösterna i Scania sedan AMF Pension och Swedbanks fondbolag Robur bytt ut sina A-aktier mot röstsvaga B-aktier. I styrelsen för AMF Pension, som förvaltar LO-medlemmarnas pensionspengar, ingår både LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin, avtalssekreterare Erland Olausson och chefsekonom Dan Andersson.

Olausson inte informerad?

LO:s avtalssekreterare Erland Olausson skyller, trots att han sitter i AMF Pensions operativt ansvariga finanskommitté, på att han fått reda på affären i efterhand, och menar att det var fel.
Enligt Kjell Wallin kan Wallenbergarna med sina över 30 procent av A-aktierna fortfarande blockera strukturaffärer som kräver kvalificerad majoritet. Med sin förstärkta ställning som huvudägare ökar dock MAN:s makt över Scania och då kan det, som Wallin säger, ”rätt vad det är tippa över”.
Enligt Kjell Wallin har verkstadsarbetarna vare sig i Sverige eller Tyskland något att vinna på ett samgående med MAN.
– När MAN försökte ta över Scania förra året sades det att de ville ta över Scanias tillverkning av axlar (som tidigare skett i Falun och Sibbhult), vilket skulle innebära en förlust av 300-400 jobb, mot att vi skulle tillverka deras växellådor. Men de är framförallt ute efter att kannibalisera märket och komma åt den motorteknik som ingen annan har.
På så sätt menar verkstadsklubben på Scania att MAN hoppades kunna kapa 10 års försprång för Scania, som är världens mest effektiva och lönsamma lastbilsföretag och klarar sig utmärkt på egen hand.

IG Metall delar oron
– Vi har en bra dialog med tyska IG Metall både på Volkswagen och MAN, och de är minst lika oroliga som vi. Och vi är överens om linjen, gärna samarbete men ingen sammanslagning och framförallt inget köp, säger Kjell Wallin.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!