– Med industriavtalet har medlemmarna fått den bästa reallöneökningen sedan 1960-talet, hävdade Stefan Löfven bland annat som svar på den svidande kritik som finns mot industriavtalet. Men trycket underifrån märks även på Löfven.
– Utrymmet för löneökningar är något högre nu än tidigare, sa Stefan Löfven utan att precisera.
Mötet mellan IF Metall-basen och medlemmarna på SSAB skedde bara dagar efter Reinfeldt skandalomsusade regering tillträtt.
Mobilisering
– Vi ser den nya regeringens förslag om försämrad a-kassa, höjda fackavgifter och trafikförsäkringspremie som problem. Vi tycker det är bra om nya regeringen funderar på hur de kan underlätta nästa års jättelika avtalsrörelse, sade Stefan Löfven.På frågan om IF Metall har några planer på protester mot regeringens försämringar svarade oroväckande nog Stefan Löfven undvikande och helt utan konkret innehåll.
– Vi sitter inte still. Vi får se vad nya budgeten innebär. Ilskan kommer ges uttryck på något sätt. Lokalt kan man bilda opinion och ge uttryck till riksdagsmännen, som ska stå till svars. Vi ska mobilisera både centralt och lokalt.
Mer rakt på sak var Tomas Karlsson, vice ordförande för metallarna vid SSAB;
– Våra krav mot arbetsgivaren kommer att stiga om regeringen genomför förslag som innebär en reallönesänkning för oss.
Från metallfacket i Luleå kom ett medskick med krav inför avtalsförhandlingarna. De tog bland annat upp krav på ettårsavtal, att vinster ska återinvesteras, mot orimliga löner, bonusar och pensionsavtal för chefer samt att lönekravet från facken i industrin ska innebära samma krontal för alla.
– Med procentkrav i löneförhandlingar halkar arbetare och andra lågavlönade bara mer och mer efter, berättar metallordföranden på SSAB, Bert Johansson, som själv räknat att ett krav på 1 000 kronor mer i månaden skulle innebära cirka 5 procent för arbetare och 3,3 procent för tjänstemän i industrin.
När det gäller ilskan över att vinsterna inte går till arbetare var Stefan Löfven återigen väldigt försiktig.
– Folk är förbannade över vinsterna. Det är rimligt att arbetarna får del av det genom en vinsthanteringssystem som är en del av kollektivavtalet. Men vi kan inte bygga hela centrala avtalet på vinsterna. Det kommer en nedgång, sade han och fortsatte att blunda för att utsugningsgraden av arbetare i Sverige idag är på en historiskt hög nivå.
Löneandelen rekordlåg
Lönernas andel av vinsterna har inte varit så liten sedan 1942, mitt under brinnande världskrig.– I Luleå har vi vinstdelning men det är ensidigt beslutat av företaget. Det blev väl orimligt att inte ge något till arbetarna när cheferna tog lön, vinstdelning, bonus och rejäla pensionsavtal själva, sade Bert Johansson.
Om några rejäla krav ska komma fram i avtalsrörelsen är det hög tid att nu föra fram dem till fackledningarna och trycka på för att de antas. Just nu pågår diskussionerna kring LO-samordningen och industrisamordningen.
Den 21-22 november har IF Metall avtalsråd, då ska kraven inför plattformen för facken i industrin vara klara. Senast den sista december ska IF Metall presentera sina krav till arbetsgivarna.
Jonas Brännberg